Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det lutar mer åt varg"

Älgjaktsveckan är på väg att avslutas.
Nu skakas Sundbornstrakten av ett mystiskt försvinnande av en Boarderterrier.
– Det lutar mer åt varg än lodjur, säger Länsstyrelsens besiktningsman Bert Eriksson.

När familjen Boberg i Utanmyra, strax utanför Danholn, skulle släppa ut sin Boarderterrier Molly för att kissa inför natten inträffade det märkliga.

Ett skrik från altanen och därefter har inte 15-åriga Molly setts till.

Familjen rusade ut på altanen, men inte ett spår av Molly.

Det enda: En omkullvält pall.

– Och den skulle hon aldrig klara av att välta själv, fortsätter Karin Boberg om händelsen som utspelade sig vid elvatiden på onsdagskvällen.

– Hon är - eller var får man kanske lov att säga nu - så pass gammal att hon på sin höjd kliver av altanen. Det var inte direkt så hon var ute och sprang på byn.

Blickarna riktas nu mot vargen.

Familjens hus är beläget nära skogen och under veckan har ett antal vargobservationer gjorts i närheten.

– Även en annan granne, när han gick ut med hunden, stod det en varg på gården och den drog inte utan bara stod där. Likaså har jaktlaget sett varg. Det är många som har sett varg här under veckan, säger Boberg och fortsätter:

– Det finns inga spår, inget blod och vi har inte hittat på Molly så vi har ju inga bevis för att det är en varg, förklarar Boberg som har haft jägare på platsen för att leta efter spår - dock utan resultat.

Händelsen är också anmäld till Länsstyrelsen, men i nuläget kan de inte göra speciellt mycket åt situationen.

– Vi har inga spår att gå på men sannolikheten är ju stor att det är den vargen. Det lutar mer åt varg än lodjur, anser Bert Eriksson, besiktningsman hos Länsstyrelsen.

Nu vädjar Eriksson till jägarkåren att hålla utkik efter vargen och dess eventuella framfart.

– Just nu jagar de i området och om någon ser en varg kan de väl höra av sig. Likaså om man ser någon vargspillning med hår i.

Samtidigt manar även Bo Eriksson till försiktighet vad gäller mindre tamboskap.

– Kossor och hästar tror jag inte det är så farligt med, men får, getter och småkalvar kan ligga nära tillhands om man inte har rovdjursstaket.

Kan det bli aktuellt med skyddsjakt?

– Det krävs nog lite mer. Först måste vi konstatera om det faktiskt är vargen och det kan ta någon dag innan vi hittar något som tyder på det, säger Eriksson.