Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det livsviktiga kretsloppet

/

Annons

Jordbruket är vår största framtidsfråga och klimathotet gör frågan än mer brinnande aktuell. Jordbrukets potential att bidra till lösningen får inte underskattas. Vår planet måste snart kunna försörja en mycket större befolkning. Samtidigt minskar den odlingsbara ytan. Frågor om energiförsörjning, övergödning respektive utarmning av både jord och vattenresurser hänger ihop.

Lösningen heter kretslopp. Blunda. År efter år transporteras miljontals ton mat från åker och lagård in till städer. En del äts upp men även av det uppätna lämnar en stor del kroppen. Vart tar all denna biomassa vägen? Jo, den landar till allra största delen i vattnet och delvis i luften.

Och som kompensation för näringen som dras ur åkrarna tillsätter man nytt fosfor och konstkväve. Genom hela processen släpps stora mängder växthusgaser ut i atmosfären, inte minst när plöjning av jordarna frigör bunden koldioxid ur marken. Vad vi behöver är ett kretslopp som kan återföra näringen till markerna, samtidigt som energifrågan löses.

Om vi vill bygga ett hållbart samhälle, så måste vi skapa ett fungerande kretslopp mellan stad och land, mellan jorden och matbordet. Vi måste samla ihop allt avfall, röta det och ta ut gasen och sedan rena och torka resterna och återföra dem till åkern där de kom ifrån. Där fungerar de som en Guds gåva, istället för att som i dag hamna i luften och vattnet som ett djävulens redskap.

Att ens fundera på att använda livsmedel som råvara för bioenergi är mig helt främmande då vi har så många restprodukter som man kan få dubbel nytta av att använda, för både energi och gödsel, samtidigt som man får en minskad klimatpåverkan av avfallet. Detta kämpar jag för och nu är större delen av jordbruksutskottet inne på samma linje.

Ett exempel på framtida problem är den kommande bristen på fosfater. Vi bryter fosfat ur bergen (främst i Nordafrika), gödslar våra åkrar, använder det i disk och tvättmedel, sköljer ut i vatten och hav - där de livsnödvändiga fosfaterna förvandlas till regelrätt livsfarliga ämnen.

Fosfaterna börjar bli på tapeten mer och mer när det gäller de enklaste lösningarna som att lagstifta om att minska mängden tillåtna fosfater i tvättmedel. Det behövs dock en helhetssyn för alla sektorer. Vi bör alltid komma ihåg, att de allra flesta miljöfarliga ämnena endast är bra råvaror på fel ställe.

Tyck till; mejja marit.paulsen@europaparl.europa.eu

Mer läsning

Annons