Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det lilla samhället har många fördelar"

Carl-Johan Nilsson är alldeles färsk som pastor inom Elimkyrkan i Säter. Och han känner sig välkommen i sin nya hemstad.
– Vi bodde i Örebro tidigare och där hälsade jag på grannarna lika mycket på ett år som jag hälsade på grannarna här i Säter första veckan, berättar han.

För en månad sedan installerades Carl-Johan Nilsson som ny pastor inom Elimkyrkan i Säter.

– Jag har läst en fyraårig teologi- och pastorsutbildning på Örebro Teologiska Högskola. Det här blir min första tjänst som pastor och det känns spännande. Jag har haft en mjukstart hittills, säger Carl-Johan Nilsson.

Han kommer från Lammhult i Småland och hamnade i Säter genom sin svåger som bor här.

– Vi var hit och hälsade på honom och efter det hade vi ett stående skämt, eller vad man ska kalla det, att vi också skulle flytta hit och att jag skulle bli pastor här. Men i våras dök det plötsligt upp en annons om att Elimkyrkan i Säter sökte en pastor och då blev "skämtet" om Säter verklighet. Det kändes nästan som ett tecken, säger Carl-Johan Nilsson.

Han och frun har flyttat in i en lägenhet i centrala Säter och trivs bra.

– Ja, vi trivs kanonbra. När vi bodde i Örebro hälsade jag på grannarna lika mycket på ett år som jag gjorde med grannarna här i Säter första veckan. Jag uppskattar den fina naturen här i kommunen. Det lilla samhället har många fördelar, man möter människor på ett helt annat sätt här än i större städer. Vi har bara bott här i en månad, men det känns mycket längre än så, säger Carl-Johan.

Han har dock även hittat en nackdel med att bo i Säter.

– Det enda negativa jag har hittat hittills är att det är väldigt långt hem till våra föräldrar i Småland, säger han med ett skratt.

Sin första tid som pastor har han ägnat åt att göra hembesök hos församlingens medlemmar.

– Jag gillar det personliga mötet med människor. Man lär sig väldigt mycket av det och det här är ju inget enmansrace som ska göras av mig, hela församlingen är med och det gäller för mig att få församlingen att fungera som helhet. Jag lär mig fortfarande, men har flera personer i församlingen som tidigare har varit pastorer. Det känns skönt att det finns så mycket kunskap som jag kan få tips och råd av, säger Carl-Johan Nilsson.