Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det känns tomt i hjärtat"

Spelare kom och gick, NHL-stjärnor gästspelade och när de försvann skapade de ett tomrum som inte någon kunde fylla.
Lägg därtill mycket skador och sjukdomar i stort sett hela säsongen så var kanske Mora IK:s åttondeplats fullt naturlig.
– Det är absolut inget fiasko, menar Patric Wener.

Inför säsongen pratades om topp tre och en direktplats i kvalserien, men när Hockeyallsvenskan summerades efter 52 omgångar räckte det bara till en åttondeplats.

– Men då ska man komma ihåg att när jag pratade om topp tre, sa jag att det var en helt okej målsättning "om vi får ha en hel och frisk trupp", det har vi inte haft, poängterar Wener.

– Bara till den sista matchen mot Almtuna hade vi sju man borta, sjuka och skadade. Vi har under hela säsongen haft mellan fem och sju man borta varje match och då räknar jag inte in att Anzé Kopitar och Bobby Ryan försvann.

– Vi har fått fylla på med spelare födda -93 och -94 och det är klart att det blir tufft i en så här bra serie.

Det har gått några dagar sedan Mora IK:s säsong tog slut. För andra året i rad snubblade MIK på mållinjen och missade play off. I lördags fick Mora den hjälp man var i behov av då Tingsryd besegrade Oskarshamn.

För Mora hade det räckt med två poäng för att knipa den åtråvärda play off-platsen som förutom en förlängd säsong även inneburit mer klirr i kassan.

– Det känns bara tomt, tomt i hjärtat, det finns ingen energi kvar, beskriver Moratränaren sina känslor.

Klart det svider extra hårt när man varit så nära, men Mora har sig självt att skylla, något som Wener också är inne på.

– Vi har slarvat bort flera matcher, Asplöven två gånger, två gånger även mot Örebro, där vi haft ledningen och tappat och mot Karlskrona när vi förlorade med 1–2 och vi sköt 40 skott.

– Det här är poäng vi ger bort under resans gång och jag tycker helt klart vi kunde ha haft 15 poäng ytterligare.

Slarvigt försvarsspel har lett till många baklängesmål, men ändå är Wener nöjd med spelet i egen zon.

– Vi är tredje lag att släppa minst skott emot oss, så jag tycker vi har spelat bra i försvarszon.

– Däremot har det inte varit så effektivt, vi har saknat en stabil back som vi kan ha både boxplay och i powerplay. Vi är fjärde lag att skjuta flest, men inte heller där har det varit tillräckligt effektivt, konstaterar Wener.

Trots att Mora är topp tre att släppa skott emot sig, har MIK (147) släppt in fler mål än till exempel Tingsryd (143), som tvingas till negativt kval.

– Mestadels tycker jag vi spelat bra försvarszon, men inte i varje match, helst inte efter jul, men då har vi också tvingats gå runt med bara fem, sex backar.

Det var efter att Anzé Kopitar och Bobby Ryan försvann som det mesta fallerade för Mora IK. NHL-stjärnorna spelade sin sista match i MIK-tröjan i samband med Globenderbyt (0–5 den 5 januari).

Av totalt 57 poäng på de 19 matcher Mora spelade efter jul tog laget bara 22 poäng. Wener hade förhoppning att laget skulle bli bättre och bättre, men det gick spikrakt neråt sista rundan.

När tre fjärdedelar spelats hade MIK ett snitt på 1,64 poäng efter 39 matcher (64p). I den fjärde rundan spelade Mora bara in 12 poäng av 39 möjliga på de 13 sista matcherna, vilket ger ett snitt på under en (0,92) poäng, vilket är förklaringen till att laget missade play off.

Med facit i hand kan man konstatera att Mora IK fick en rejäl baksmälla efter NHL-stjärnornas adjö vilket ledde till lagets fall och missad play off.

– Anzé och Bobby ledde laget, när de försvann hade vi ingen ledare som klev fram, är Patric Weners förklaring.