Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det kan behövas ett natthärbärge"

Det går inte att tvinga människor att inte ligga ute.
Det säger Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.
– Jag ska ta upp en diskussion med Ria om ett natthärbärge.

Annons

Under förra hösten sa Kenneth Persson att ingen ska behöva sova under en bro i Borlänge.

I dag finns tre personer som saknar tak över huvudet - samtliga har erbjudits olika form av stöd och hjälp.

– Det går inte att tvinga människor att inte ligga ute. Har man blivit erbjuden hjälp och inte tar emot den så kan kommunen ytterst göra ett ingripande om personen skadar sig själv på ett sådant sätt att man inte är medveten om det. Då kan man göra en tvångsinsats, säger Kenneth Persson.

Antalet uteliggare har inte blivit fler under senaste året - men Kenneth Perssons känsla är att hemlösheten överlag kanske är något högre än för ett år sedan.

– Jag hoppas att de här tre personerna inte behöver ligga ute någon längre period.

Persson pekar på att kommunen inrättat ett så kallat akutboende, i stället för natthärbärget.

– Har man behov av att sova i en annan miljö än ute så har vi akutboendet Det kan också vara tillfälligt boende på hotell eller någon annan akut lösning. Då måste man ta den hjälpen eller söka själv.

När personer tackar nej till hjälp, menar Kenneth Persson att kommunen kan jobba med personen, försöka motivera och få dem att ta den hjälp som finns.

– Vi har organisationer som, förutom Ria, jobbar med personer som står utanför ordinarie bostadsmarknad. Verdandi har ett uppdrag av kommunen att jobba med ett stödboende. Det innebär att det finns vissa krav, man måste delta i program och sköta sig.

Kenneth Persson menar att kommunen jobbat intensivt med frågorna under det senaste året.

– Det är möjligt att det skulle behövas ytterligare någon form av boende, ett natthärbärge. Men jag tror inte att kommunen ska driva det i så fall.

– Man kan tänka sig att vi har en diskussion med Ria. Jag ska ta upp det direkt efter helgerna. Om vi kan ingå ett natthärbärgeskontrakt. det har vi haft två gånger tidigare i Borlänge. Vi får föra diskussionen med Ria, säger Kenneth Persson.