Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det har fått ta tid för Emilia

/

Annons

Egentligen var det meningen att Emilia skulle ha pluggat vidare efter gymnasiet.

Så var ju familjetraditionen och att studera var vad hennes systrar och kompisar gjorde efter studenten. Men inte.

Istället lyckades hon som gått musikskola snabbt träffa rätt skivbolagsfolk, få två år på sig att spela in en skiva och sedan pricka in en megahit med låten "Big big world".

En riktig tonårsdröm med fyra miljoner sålda skivor och spelningar över hela världen. En turbulent tid som den vuxna Emilia inte skulle byta bort i dag, även om den inte bara var enkel.

- Den där låten har haft sitt eget liv på något vis. Det sa bara bang, säger Emilia där hon sitter i skivbolagets konferensrum och gestikulerar en explosion med händerna.

- Jag är glad för den, så är det. Men det blev också mycket att smälta och det har tagit tid. När man är i den där åldern när man håller på att bli vuxen tror jag det är enklare om man kan få göra det tillsammans med andra. Jag kunde inte det.

Flipp blev flopp

Tjejen i basker från 1998 som i videon stod bland skyskrapor och sjöng om att hon var en stor, stor flicka i en stor, stor värld är sig lik. Liten och späd med stora bruna ögon, brunlockigt hår och en ljus, lite späd röst.

Men allt är sig inte likt. Hon har varit med om mer än de flesta andra under 30.

Efter hitcirkusen manglades snabbt uppföljaren "Emilia" ut år 2000. Både det dåvarande skivbolaget och Emilia var otåliga att få rida vidare på "Big big world"-succévågen. Ingen ville vänta.

- Det var kanske inte det mest gedigna och genomarbetade jag har gjort, det gavs inte tid till det. Om man ser till hur skivor sålde då sålde den skitdåligt, säger Emilia. Och fortsätter.

- Det kändes som att ingen ville ha mig då. Och efter det blev jag klar över att om jag skulle göra något igen skulle det bli på mina villkor.

Det tog tid, visade det sig. Sju år, närmare bestämt.

Vet varför nu

Hon började plugga, hon började skriva. Hon drog till Berlin, bodde med svartrockare i kollektiv och blev tv-programledare för ett tyskt underhållningsprogram.

- Jag var tvungen att komma på varför jag vill hålla på med musik. Vet man inte det kan man lika gärna strunta i det. Det var först när jag kom på att svaret på "varför" var att jag älskar att sjunga och förmedla som hittade jag tillbaka till musiken.

Och musiken, den skriver och framför hon nu på svenska. Texterna handlar ärligt om kärlek, en hel del har hon upplevt själv.

- Jag delar gärna med mig, är sådan som person, säger Emilia och berättar att visst är hon nervös för att försöka igen nu, för tredje gången gillt.

- Men samtidigt har jag ju upplevt både upp och ner förut. Om det här blir mittemellan kommer det att kännas bra.

Mimmi Fristorp/TT Spektra

Annons