Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här berör mig så oerhört mycket"

Här är mössorna som stödjer Stefan & Cathrines fond.
Och så initiativtagaren själv – förstås.
– Det här berör mig så oerhört mycket, förklarar Anna-Lena Jansson, 30, som nu berättar om viljan att hjälpa familjen Tranblom och cancersjuka vännen Cathrine.

Tidningen har vid ett flertal tillfällen berättat om familjen Tranblom och obotligt cancersjuka Cathrine, 27 – ett öde som har berört.

Bland annat skapade, Falu BS (maken Stefans bandyklubb) tillsammans med familjen Tranblom och Dalarnas Tidningar en fond i deras eget namn – Stefan & Cathrines fond.

Under loppet av ett par månader förra vintern kom det in långt över 100 000 kronor där allt, oavkortat, gick till Karolinska Institutets cancerforskning inom sarkom.

Men välviljan till familjen Tranblom har fortsatt och visat sig på alla möjliga olika vis.

Nu presenterar Anna-Lena Jansson ett av alla uttryckssätt.

I stället för att skänka pengar till fonden tog hon välviljan ett steg längre – mössor med tryck där hela överskottet går, oavkortat, till Stefan & Cathrines fond.

– Alltså, jag har tänkt på det här väldigt länge att jag verkligen vill göra nåt. Men från att jag verkligen tog tag i det var för en månad sedan.

– Jag tänkte med hjärtat.

Under många år har Anna-Lena Jansson varit nära bekant med Cathrine och familjen Tranblom.

För sju år sedan lärde Anna-Lena och Cathrine känna varandra i samband med Falu BS bandymatcher där både Anna-Lenas sambo (Anders Westin) och Cathrines man Stefan fortfarande spelar tillsammans.

– Det blev naturligt att vi började umgås, förklarar Anna-Lena och fortsätter om hur slagordet "Die cancer Die" föddes under märket "Stella Power" som syftar tillbaka på paret Tranbloms dotter – Stella.

– Jag ville ha ett budskap som är tydligt och går rakt in i hjärtat. Jag känner att det här kan nog inte bli så mycket tydligare än vad som står på mössorna.

För snart två år sedan fick Cathrine det tunga beskedet om att hon bar på obotlig cancer.

Anna-Lena Jansson:

– Så länge Cathrine kämpar mot cancern finns chansen att vinna, i alla fall några dagar, veckor eller till och med år.

– Jag känner inte nån som har den fighter- och levnadsinstinkt som Cathrine har.

Anna-Lena Jansson beskriver kluvna känslor inför sitt engagemang.

Glädje över att tanke har övergått till handling, men en ledsamhet över situationen som hennes vän sitter i.

– För mig känns det overkligt och det är svår att ta in. Det är sorgligt att jag över huvud taget måste göra det här, samtidigt som det är en vän jag gör det för, säger Anna-Lena och fortsätter:

– Och självklart för alla andra som är i en liknande situation som Cathrine. Hon är en person som står mig väldigt nära så på så sätt känns det fruktansvärt. Samtidigt känns det fantastiskt skönt att jag gör nåt för henne. Allt är så blandat.

– Hela tiden är det känslor – fram och tillbaka.

Och därför texten "Die cancer Die"

– Jag ringde och pratade med Cathrine och Stefan och frågade om de tyckte det var okej att jag gör det här. De gillade texten – just för att den är "right in your face"

Därefter gick det snabbt och nu finns mössorna ute till försäljning där det enda syftet är att försöka hjälpa till.

– Det har jag varit otroligt noga med. Det här är inget reklamjippo eller liknande och jag tjänar inte en enda krona på det här. Jag vill bara försöka att hjälpa till. Hela vinsten går till Stefan & Cathrines fond.

– Jag känner mig stolt att ha tagit fram mössorna, det känns bra att få göra något för mina vänner. När jag inte kan påverka den brutala verkligheten så vill jag vara med och påverka framtiden, säger Anna-Lena.