Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Det handlar om respekt

– Ledordet är respekt. Spelarna måste respektera varandra.

Sven-Åke Petters, ordförande i Dalarnas ishockeyförbund, har en klar uppfattning om vad som krävs för att minska antalet vårdslösa tacklingar.

Det är dagen efter tacklingen som gjorde att Faluspelaren Maximilian Sundqvist blev liggande orörlig på isen. Sven-Åke Petters var inte på plats, men har läst tidningen och noterat att "det har hänt igen".

– Tyvärr får vi läsa om sådant här alldeles för ofta. Min bestämda åsikt är att ingen spelare utdelar en tackling med uppsåt att skada en motståndare, utan att det är något som ändå sker i hetsen under en match.

Den här gången gick det bra. Maximilian fick tidigt lämna sjukhuset och ådrog sig ingen hjärnskakning.

– Det är jag glad för, men vi vet ju att det har gått värre många gånger och att en vårdslös tackling inte är något som man bara ruskar av sig. Följderna kan bli väldigt allvarliga och det är ju till och med spelare som har tvingats sluta på grund av huvudskador.

Petters är inte säker på det alltid är den som utdelar tacklingen som bär skulden.

– Jag ville inte uttala om den senaste tacklingen i Falun, men vi vet att det finns spelare som ställer sig med ryggen ut mot plan och sedan förstärker smällen för att få en motståndare utvisad. Sådant måste vi förstås också få bort.

Hur arbetar Dalarnas ishockeyförbund med frågan?

– Det handlar ju i första hand om respekt mellan spelarna och det är något som vi betonar i våra ledarutbildningar. Dessutom har vi tacklingsförbud i ungdomshockeyn upp till att spelarna fyller 12 år. De har kommit olika långt i utvecklingen i den här åldern och hinner lära sig att tackla senare.

Petters passar också på att ge media en känga.

– Det är så man häpnar när man hör att vissa av dina kollegor på rikskanalerna saknar smällar och menar att ett slagsmål är friskt.