Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det hade kunnat kosta mig en miljon"

Att låta telefonen leva sitt eget liv utomlands kan bli en dyr historia.
För Borlängebon Doron Eliash kunde priset ha landat på över en miljon svenska kronor.
– Jag förstår inte hur det går till, säger han.

Borlängebon Doron Eliash besökte släktingar i Ukraina. När han fick sin telefonräkning såg han att han skulle betala 533 kronor för lite mer än fyra megabytes datatrafik under sin resa. Priset var 120 kronor per megabyte.

Han är medveten om att det kan bli dyrt att använda telefonen utomlands och undviker det helst, men i vissa fall lever telefonen sitt eget liv när den söker efter ett nät.

När Doron Eliash använder telefonen hemma i Sverige betalar han en fast månadskostnad. Mobilsurfandet hamnar då oftast på runt 8500 megabytes per månad.

– Om jag skulle ha samma pris per megabyte som i Ukraina skulle jag få betala över en miljon för mitt surfande i Sverige, säger Doron Eliash som tänker betala fakturan även om han känner att han inte har mycket att sätta emot prissättningen hos telefonbolaget, som i det här fallet är 3.

– Jag har kontaktat 3, men de säger att Ukraina bestämmer priset. Men i Ukraina skulle man få jobba i en vecka för att ha råd med det priset. Jag förstår inte hur det går till, säger han och vill nu varna och uppmana andra att hålla noga koll på telefonen utomlands.

– Jag kan inte längre surfa utomlands, jag har stängt av den tjänsten, förklarar Doron Eliash.

Hos 3 säger man att det är säljaren som sätter priset och att de inte har något att säga till om.

– Antingen accepterar vi det helt oskäliga priset eller så får vi meddela kunden att det inte går att använda mobilen i landet. Vi upplever att man gärna vill kunna använda sin mobil när man är utomlands, säger Erik Hörnfeldt, informationschef hos 3.

Hörnfeldt råder att man alltid ska kolla vilka priset det är som gäller när man ska resa utomlands. Han berättar också att det förutom att spärra dataanvändningen utomlands också finns en kostnadsspärr.

– När man har uppnått runt 500-600 kronor får kunden en fråga om man vill fortsätta att använda datatrafik, säger Erik Hörnfeldt.