Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går inte att säga att det inte finns pengar

Politik är att välja väg. Politik är ideologi. Politik är att prioritera. Faluns kommunledning valde förra mandatperioden väg. Falun skulle ansöka om att få arrangera skid-VM.

Någon kalkyl för investeringarna fanns inte, trots att det finansiella åtagandet var enormt. Falun sökte in blanco. Ideologin som präglade övervägandena var av typen "det ordnar sig nog" och "tänk vad roligt med VM!".

Någon inkomstkalkyl för kommunen fanns inte och finns fortfarande inte. Någon demokratiskt genomlysande debatt om ansökan förekom inte. Inför valet 2010 hade Falun redan tilldelats VM. Det var först efter valet som glädjekalkylen på 80 miljoner kronor i investeringar sprack. Kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) hade räknat med fel med sisådär 200 procent.

I valet i september finns inget alternativ - självklart ska VM hållas i Falun och självklart ska det genomföras så bra som möjligt. Men politiskt finns mycket att diskutera och väljarna bör verkligen fundera på vilka politiker som förtjänar förtroende i valet 2014.

Med kommunledningens nyspråk heter det att investeringar i sportanläggningar, i en del fall i sporter så gott som utan svenska utövare, görs "för att klara framtidens välfärd". Till detta läggs det bisarra argumentet om att "sätta regionen på kartan" (DT Torget 1/3).

Själv skulle jag tro att regionen funnits på kartor sedan medeltiden.

Vad hade hänt om Falun hade haft andra politiker som gjort andra prioriteringar? Vad hade hänt om politikerna som uttalad ambition hade deklarerat att Falun ska ha Sveriges bästa skolor?

Hade det rent av kunnat vara något som Falun blivit känt för i hela Sverige?

Falun hade kunnat göra tunga investeringar i skollokaler för att skapa en skolmiljö i nationell toppklass. Falun hade kunnat avsätta medel i driftsbudgeten för kvalitetsförstärkningar i undervisningen.

Men Falun valde något annat. Från höger till vänster var partierna, dock ej MP och V, överens om förträffligheten i att ansöka om skid-VM och ta på sig anläggningsinvesteringarna för detta.

DT har i serien #sjukaskolan de senaste dagarna berättat om den skolmiljö elever och lärare arbetar i i Falun. Det har varit upprörande läsning. I 22 av 29 skolor är ventilationen undermålig och följderna av det för dem som ska prestera med att lära in eller lära ut är naturligtvis stora.

Peter Mårtensson, huvudskyddsombud på Lugnetgymnasiet, har en klar bild av att arbetsmiljön för elever och lärare i skolan inte är prioriterad. "Det känns som att ansvariga lade det åt sidan när man insåg vilka kostnader det skulle bli", säger han.

Skolfrågor har seglat upp som de viktigaste inför valet i september. Skolpolitiken har både nationella och kommunala dimensioner, men det yttersta ansvaret har utan vidare lokalpolitikerna.

På torsdagskvällen är det stor skolpolitisk debatt i Britsarvsskolans aula. Jag är beredd att lyssna på alla politiska argument om varför miljön i skolan i Falun är som den är utom ett:

Det där om att det inte skulle finnas några pengar.

En blick upp mot Lugnets höjder visar faluborna att sådana argument är rent ljug.