Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går alldeles utmärkt att säga nej till dessa nazister

LEDARE/

Annons

Tidningen inleder i dag en granskning av Svenska Motståndsrörelsens (SMR) verksamhet i Dalarna. Den nazistiska organisationen har bland annat genomfört ett träningsläger i Saxdalen i Ludvika kommun för att rusta medlemmar för kampen mot det samhälle och det människovärde som är själva utgångspunkten för demokratin.

SMR är en liten och extrem gruppering, men en hel del av dem har valt att flytta till Västerbergslagen.

Här finns alltså förklaringen till de hotfulla tongångarna kring asylboendet i Sunnansjö. SMR instruerar nämligen sina nazistiska aktivister att ta sig till öppna möten och försöka vigla upp stämningen. Hela idén är att slå split mellan människor.

Organisationens demonstrationer är rena skuggspelen där medlemmar reser till från hela landet för att ge sken av en bred lokal opinion

SMR vill störta det demokratiska styret i Sverige, med våld om det behövs. Organisationens führer, som medlemmarna så klart aldrig får ifrågasätta, menar att det inte räcker att stoppa "massinvandringen", utan att Sverige lider av en "cancer" som måste bort.

Nazisterna ser det som sin uppgift att "slå först" och inte sluta förrän "motståndargruppen skingrats och flyr".

Det tar sig uttryck i en allmän våldsdyrkan, svindlande konspirationsteorier och att aktivister hänger plakat med nazisternas budskap på andras egendom. (När brandkåren väl sedan kommer och tar ner dessa är det så klart "censur".)

Det viktiga är inte huruvida SMR:s användning av idrottsplatsen i Saxdalen var laglig eller inte. Det viktiga är i stället att syna dessa mörka krafters anspråk på demokratins begrepp.

Det är inte alls "bojkott" om Folkets hus i Saxdalen nekar mörkermän och kommunister tillgång till sina lokaler. Det är inte alls "diskriminering" om kommunen bestämmer sig för att skolan inte ska ha en föräldrastyrelse om den infiltreras av nazister, vilket skett i Saxdalen.

Låt extremisterna skrika "censur", "bojkott och "diskriminering" bäst de vill. Det är stor skillnad på vad som är en rättighet och det som inte är det.

Självklart har alla människor i Sverige, oavsett hur verklighetsfrånvänd och unken deras världsbild är, rätt till ett liv som alla andras. Ingen ska någonsin hindras från skolgång, vård och omsorg. Här är demokratins premiss.

Men exakt samma syn ger också att föreningar så som Folkets hus i Saxdalen, och privatpersoner för den delen, aldrig är tvingade att hålla mörkerkrafter med arenor. Det är fritt fram att säga "bygg er ett eget hus då!".

Bedömer de ansvariga för skolan att det finns risk att en föräldrastyrelse inkräktar på andra elevernas rättigheter ska de absolut inte ha någon sådan inrättning.

På samma sätt är denna tidning aldrig skyldig att publicera någon annans skräp på insändarplats.

Visst är det förfärligt med nazister i Dalarna. Men tack och lov är svaret enkelt. Säg nej på föräldramötet, i föreningslivet och på arbetsplatsen. Bryter organisationerna sedan mot lagarna är det polisens sak.