Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns inga varghybrider i det fria"

Finländarna Eiirik Granqvist och Kaarlo Nygren som hävdar att den svenska vargstammen består av hybrider, korsningar mellan varg och hund medverkade på ett möte på folkparken Skeeer i lördags. Men Olof Liberg som jobbat med den skandinaviska vargforskningen avfärdar de två finländarna som gökar.

– Vi har god kontroll på vargstammen. Det finns inga varghybrider i det fria, säger Olof Liberg. Fram till i höstas var han samordnare i det skandinaviska vargforskningsprojektet.

Enligt Liberg har Eiirik Granqvist och Kaarlo Nygren drivit sin tes om varghybrider i 20 års tid.

– Men de har inte stöd av vetenskapen, varken i Finland eller i Sverige.

Eiirik Granqvist menar att sovjetiska gränssoldater korsade hundar och vargar och att det är avkommor från de hybriderna som nu dominerar vargstammen.

Om sådan korsningsverksamhet förekommit och om sådan avkomma släppts ut vet inte Olof Liberg.

– För mig är det här ointressant. Alla hundar är i grunden vargar och de tillhör samma art.

Olof Liberg menar att det genom historiens gång säkert skett blandningar mellan hundar och vargar.

– Om de finska vargarna har mer hund i sig sedan lång tid tillbaka kan vi inte se, men det har ingen betydelse. De nuvarande vargarna har vi så bra kontroll på att vi vet att de inte är hybrider.

Eiirik Granqvist hävdar att den gulröda tonen hos vissa vargar tyder på att de är hybrider. Om detta säger Olof Liberg att vargarna har stor variation i färgsättningen, bland annat gulrött.

– I Nordamerika finns till och med svarta vargar, men de bär på gener som de fick från hundar för 10 000 till 15 000 år sedan.

Det har dock funnits varghybrider i Skandinavien i modern tid. 1999 parade sig en vargtik i Norge med en hanhund. År 2 000 föddes en hybridkull.

– Men de är borta allihop, det kan vi säga med säkerhet. Modern hybridisering upptäcker vi med genetiska kontroller, säger Olof Liberg.

Mötet med Eiirik Granqvist och Kaarlo Nygren arrangerades av Folkaktionen ny rovdjurspolitik. 155 personer var närvarande.