Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det finns en framtidslösning runt hörnet"

Bytet från ADSL till fiberoptik har pågått under flera år. Men vissa kommuner har kommit längre än andra.
– Vi vill minimera den skarv som uppstår och där folk och företag kommer i kläm, säger Joakim Holback som är chef på länsstyrelsens bredbandskansli.  

När Telia lägger ner ADSL-stationer i Dalarna innebär det att flera hushåll kommer att förlora sin nätverksuppkoppling.

Telias besked om nedläggningen av ADSL-stationerna förvånade Joakim Holback på länsstyrelsen Dalarnas bredbandskansli. Telia hade tidigare på nationell nivå sagt att de inte ska stänga ner stationerna, berättar han.

– Från min horisont kommer jag att slåss med näbbar och klor, eller pengar, för att förlänga ADSL. Men vi ska inte klamra oss fas vid en teknik som är utgående.

Företagens kontakt med kommuner har gått bättre på vissa håll än andra. Innan Quadracom köptes upp av Telia hade de en dialog med bland andra Älvdalens kommun, där företaget sagt att de kommer att lägga ner ADSL.

– Älvdalen bygger nu ut sitt fibernät till de orter som är hotade. Förhoppningsvis kommer de att kunna möta nätet innan ADSL läggs ner, säger Joakim Holback.

Region Dalarna och länsstyrelsen har sökt regionala utvecklingsmedel för att få möjlighet att bygga fibernät för de orter som saknar bredband. Förra veckan blev det klart att länsstyrelsen beviljas bidrag som täcker 50 procent av kostnaden.

Finns det någonting länsstyrelsen kunde ha gjort annorlunda för att möta avvecklingen?

– Bredbandskansliet har funnits i ungefär ett år, jag har varit här i tre år och arbetat och strukturerat med frågorna. Så jag har svårt att se vad vi kunde ha gjort annorlunda, säger Joakim Holback.