Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det brådskar, herr president

Mycket litet har förändrats i de politiska maktförhållandena efter Barack Obamas segerval. Samtidigt har den nya administrationen en omedelbar uppgift. Lånetaket måste höjas – och det kan bara kongressen göra. Förra gången lyckades man inte komma överens, men beslöt att om de inte kommer överens nästa gång sker automatiska skattehöjningar och besparingar.

Alternativen till att komma överens är antingen att ekonomin faller över kanten. Det kan komma att bryta uppgången i amerikansk ekonomi. Det andra alternativet är att man med trixande i lagstiftningen skjuter beslutet framför sig. Vilket sannolikt leder till minskat förtroende för USA på de ekonomiska marknaderna.

Hur det går beror på hur republikanerna hanterar sin besvikelse. En rad av de mer extrema republikanska kandidaterna tycks ha skrämt bort väljarna. Tea Party-rörelsen förlorade. Den republikanska primärvalskampanjen handlade om att vara mest renlärigt högersinnad. Republikanerna kan dra samma slutsats som demokraterna gjorde efter förlusterna med Mondale och Dukakis: Rösterna finns i mitten. Det var en insikt som ledde till Bill Clintons framgångsrika presidentskap. Men slutsatsen kan också bli att den mittenpolitik som representerats av McCain och Romney inte förmår att vinna val.

Republikanerna kommer sannolikt snabbt att gå in i en process som ska avgöra vart partiet är på väg. De aktiva gräsrötterna i partiet står ofta i motsättning till ledningen och de ledande politikerna är gräsrötternas fångar. Ledamöterna i representanthuset – som är de avgörande för en budgetuppgörelse – har bara tvåårig valperiod. De går nästan omedelbart in i nästa valrörelse. De som gör upp med Obama fruktar uppror bland de partiaktiva hemmavid. Det mest sannolika är därför att republikanerna nu går åt höger och att den som vill samarbeta med den avskydde president Obama kommer att ha svårt att ta sig fram i partiet.

Det ställer USA i en mycket svår situation. Samarbete behövs mer än någonsin men blir svårare att uppnå än på länge. Obama har också under sin första period visat att en av hans svaga sidor är just de mycket speciella formerna av smicker och politiska mutor som krävs för att få med sig de politiska motståndarna.

Det politiska systemet har i praktiken sex veckor på sig att lösa USA:s största statsfinansiella kris sedan andra världskriget. Chanserna att det blir framgångsrikt är små. Inte bara amerikanerna själva utan hela världsekonomin kommer att få lida av de politiska låsningarna i Washington.