Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir ingen mobilfri zon i Venjan

Miljönämnden kommer inte att begära lägre strålning från mobiloperatörernas master tre kilometer från en fastighet i Venjan.

Där har en privatperson begärt kommunens stöd för detta, eftersom han anser sig vara strålningskänslig och får hjärtproblem av nuvarande strålningsmängd.
– Vi har inte argument för att driva frågan längre, säger Hans Nahlbom, ordförande, och Christina Bröms, vice ordförande i miljönämnden.

Det var 2006 som en privatperson dåvarande miljö och hälsoskyddsnämnden fick en anmälan från en privatperson i Venjan. Anmälaren ville att nämnden skulle ålägga de verksamma mobiloperatörerna att sänka strålningsnivåerna från basstationen som ligger tre kilometer från anmälarens bostad. Nämnden skulle kunna luta sig mot miljöbalkens så kallade försiktighetsprincip, ansåg anmälaren.
– Att ärendet tagit så lång tid beror på att vi först behövde skaffa oss kunskap på området och därefter, 2009, skickade vi det till EG-domstolen, berättar Christina Bröms. Där konstaterades så småningom att nämnden inte är någon domstol varför ärendet inte kunde hanteras i EU-domstolen. Därmed fick vi tillbaka det förra året. Frågan har dessutom vandrat runt bland en rad olika myndigheter för bedömning
– Nu konstaterar vi att vi måste sätta ned foten för vi har kommit till vägs ände. Vi har hämtat kunskaper och argument i frågan från hela vår omvärld och konstaterar att det finns olika bedömningar i olika länder, men vi har inte argument som gör det möjligt att gå vidare, tillägger hon.

Nämnden säger i sitt beslut, som var enigt, att då den "inte kan överblicka vilka konsekvenser en strålnivå på 50 nanowatt per kvadratmeter får på många viktiga samhällsfunktioner i och omkring Venjan, är miljönämnden förhindrad att ingripa mot aktuella teleoperatörers pågående verksamhet med hänvisning till den rimlighetsavvägning som en tillsynsmyndighet måste göra vid varje enskilt beslut".
Vid tisdagens presskonferens, direkt efter beslutet, försvarade ändå nämnden att den arbetat med frågan och Hans Nahlbom, ordföranden, påpekar att frångan om strålningsriskerna är i en gråzon.
– Socialstyrelsen säger till exempel att det i dag inte finns vetenskapliga belägg för att strålning från teleoperatörernas basstationer skulle vara skadlig för människors hälsa. Å andra sidan finns det inga vetenskapliga belägg för motsatsen och det har varit vårt dilemma.

För anmälaren i Venjan finns nu möjligheten att överklaga nämndens beslut till länsstyrelsen varefter ärendet kan vandra vidare i högre instanser.
– Sedan får det väl bli en uppgift för oss politiker att driva den vidare i våra partier och lyfta den till en nationell och internationell nivå, säger Christina Bröms.