Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir ingen lärarstrejk

1 100 kronor mer varje månad.
Det innebär bland annat det nya löneavtalet för Sveriges lärare.

Annons

– Det här avtalet kräver enormt mycket arbete lokalt för att infria våra medlemmars förhoppningar, säger Klas Holmgren från Lärarförbundet i Borlänge.

Det blir ingen lärarstrejk. Efter en segsliten strid accepterade Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund och arbetsgivarparten SKL, Sveriges kommuner och landsting medlarnas bud på torsdagskvällen.

Enligt Lärarnas Riksförbund innebär avtalet den högsta löneökningen under 2012 års avtalsrörelse.

Det nya löneavtalet är fyraårigt och innehåller en ökning med minst 4,2 procent det första året.

År två ligger löneökningen på det så kallade märket och det följs av två sifferlösa år. Det fjärde året är uppsägningsbart.

I snitt innebär det 1 100 kronor mer i lön per månad för lärarna.
Från arbetsgivaren SKL:s sida är man mycket nöjd med att få till ett så pass långt avtal som möjliggör ett långsiktigt arbete med skolans utveckling.

Klas Holmgren från Lärarförbundet i Borlänge har deltagit i förhandlingarna i Stockholm. Och han berättar att diskussionerna varit rejält livliga.

Holmgren har delade känslor för det nya avtalet, som han menar att det inte var självklart att det skulle godtas.

– Det innebär egentligen bara hyfsat utfall år ett. Sedan har vi inga garantier att vi får motsvarande utfall de kommande åren, säger han.

Det är där arbetet i de enskilda kommunerna kommer att vara av högsta vikt för att säkerställa en tillräcklig löneökning hela avtalsperioden, menar Holmgren.

– Har inte uppsägningsklausen för det fjärde året funnit är jag tveksam att avtalet godtagits, säger han.

En klausul som lärarfacken inte kommer att vara rädda för att använda om det skulle behövas.

– Budskapet jag har med mig är att får vi inte de garantierna för alla åren, så är vi beredda att bryta avtalet, säger Klas Holmgren.