Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det blir en väldigt stark upplevelse"

Genom ett samarbete mellan två församlingar kan enmansföreställningen Markusevangeliet visas i Säters Folkets Hus. Föreställningen har spelats i över ett decennium.
– Jag blev helt trollbunden när jag såg den. Roger Storm är fantastisk på scenen, säger Karin Hästö, kultursekreterare i Säter.

Annons

Markusevangeliet började spelas i Uppsala för tio år sedan. Roger Storm uppträder ensam på scenen, med enbart ett bord och två ljus som rekvisita. Den 29 september sätts föreställningen upp på Säters Folkets Hus. Detta blev möjligt genom ett samarbete mellan Säterbygdens församling, Hedemora-Garpenbergs församling, Säters kulturnämnd, Sensus och Elimkyrkan.

– Detta är vårt första samarbete på det här sättet mellan församlingarna. Det ger oss en bredare möjlighet att nå ut. Jag blev helt trollbunden och tagen när jag såg ett utdrag ur föreställningen. Roger Storm är fantastisk på scenen och har en fantastisk förmåga att gestalta texten, säger Karin Hästö.

Föreställningen består av Markusevangeliet, helt ordagrant. Inget ord har vare sig lagts till eller tagits bort.

– Texten i Markusevangeliet är skriven för att lyssnas på. Föreställningen uttrycker texten på det sätt som det är tänkt att den ska användas till, säger Kristin Kalmelid, präst i Säterbygdens församling.

– Pjäsen är väldigt enkel i sitt utförande med bara ett bord och två ljus. Texten lever genom Roger Storms gestaltning på scenen, tillägger Karin Hästö.

Pontus Gunnarsson, kyrkoherde i Hedemora-Garpenbergs församling, erkänner att han var tveksam första gången som han hörde talas om idén på föreställningen.

– Skulle jag lägga pengar på en föreställning som skulle spelas i en annan kommun? Men sedan insåg jag att det var ett samarrangemang och vi har insett att det finns ett intresse för Bibeln efter våra arrangemang i början av året i samband med Bibelns dag. Dessutom gillar jag att föreställningen inte ska spelas i kyrkomiljö, säger han.

– Ja, det blir bättre i en annan lokal. Kyrkan förmedlar så mycket annat och när man ska se denna föreställning måste alla intryck runtomkring "rensas bort". Trots att det är texten ur evangeliet rakt av så blir föreställningen en väldigt stark upplevelse, säger Karin Hästö.