Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det bästa är att sova i tält"

Omkring 145 unga scouter samlades i Risshyttan för att hålla ett stort läger. Årets tema var rymden, vilket syntes på alla hemmabyggda raketer som fanns på lägret.
– Det bästa är att sova i tält, tycker Figge Gunnarsson och Samuel Lejonclou Hedlund, från Hedemora scoutkår.

Annons

Säters scoutkår har sin klubblokal i Risshyttan, som en gång per år förvandlas till ett stort scoutläger. Scouter från Säter, Hedemora, Vikmanshyttan, Borlänge och Mora samlades för att hålla ett läger mellan onsdagen och lördagen.

– Nu blev det ju fint väder också. Det regnade förut, men det var inget som bekom ungarna. De sprang in i sina tält och spelade kort och sjöng och spelade musik. Sedan tittade de ut igen när det blev finare. Några av dem skulle prompt bada också. Själv frös jag fast jag stod på land med jacka på mig, säger Kenneth Stenholm, Kenneth Stenholm, vice ordförande i Vikmanshyttans Scoutkår.

Lägren har olika teman för varje år, vilket syns på många sätt.

– Vi har tidigare bland annat haft detektiv- och trolleritema. I år är det rymdtema. Temat ramar in hela lägret, tycker Jörgen Erlandsson, ordförande för Säters scoutkår.

– Sedan är lägret uppdelat i "byar" för de olika kårerna. Vi i Vikmanshyttan har byggt en stor raket som vi visar upp i vår by. Ungarna har varit väldigt engagerade och tisslat och tasslat om raketen så att ingen utomstående skulle få veta något, säger Kenneth Stenholm.

Figge Gunnarsson och Samuel Lejonclou Hedlund, från Hedemora scoutkår har varit på Risshyttelägret ett par gånger tidigare.

– Det bästa med att vara på läger är att sova i tält, tycker killarna.

Under lägret fick deltagarna flera uppgifter som skulle lösas och där de kunde plocka poäng.

– Där ser vi till att dela upp kårerna lite, så att de får lära känna andra barn och samarbeta med dem. Det är så roligt för oss att komma till det här lägret varje år. Säters scoutkår, med Jörgen i spetsen, gör verkligen ett kanonjobb, berömmer Kenneth Stenholm.

– Det här är det största lägret vi håller här. Och ja, vi skulle knappast kunna utöka mer eftersom vi inte skulle få plats med fler tält, säger Jörgen Erlandsson.