Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är viktigt att prata om detta"

Höstens andra och sista tänkarkväll i Silvberg kommer att kretsa kring temat "Vad är egentligen friskt och sjukt?" Detta med anledning av att det i år är 100 år sedan som Säters sjukhus invigdes.
– Jag tror att ämnet kan locka många, säger Susanne Håkansson, kyrkoherde i Säterbygdens församling.

På söndag eftermiddag anordnas en tänkarkväll i Silvbergs kyrka. Medverkar gör Tom Fellman, enhetschef för rättpsyk i Säter, Gerd Wichmann, sjukhusdiakon, Maria Lennestig, chef på Mentalvårdsmuseet, och kyrkoherden Susanne Håkansson.

– Jag kommer att agera moderator under kvällen. Den här trion kommer att presentera sig och sedan ska vi diskutera på temat "Vad är friskt och vad är sjukt egentligen?", berättar Susanne Håkansson.

– Det blir spännande eftersom vi aldrig har gjort något sådant här förut. Det är i stunden som tankarna uppstår och vi som deltar i samtalet har olika bakgrunder och därmed olika infallsvinklar till ämnet, säger Maria Lennestig.

Susanne Håkansson tror att det ligger mycket tabu kring dessa ämnen.

– Det är viktigt att prata om detta, dessa människor finns, säger hon.

– Det är skillnad mellan fysisk och psykisk sjukdom. När man har en fysisk sjukdom så blir det ofta så att man anses HA sjukdomen, men när det handlar om psykisk sjukdom blir det snarare att man ÄR exempelvis schizofren. Men det är viktigt att tänka på att man inte ÄR sin diagnos, säger Maria Lennestig.

Arrangörerna hoppas att tänkarkvällen ska öka toleransen för psykiska sjukdomar.

– Det är fortfarande lättare att prata om de fysiska sjukdomarna än om de psykiska, säger Maria Lennestig.

– Vi kommer att hålla samtal med publiken om detta och syftet är att väcka nya tankar. Det kom många besökare när vi hade tänkarkvällar förra hösten och det vore roligt om det kom många även på söndag. Jag tror att det här ämnet kan locka många, säger Susanne Håkansson.

Tänkarkvällen i SIlvbergs kyrka inleds vid 16.00 på söndag.