Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är skandal"

Hockeyallsvenskan säger nej NHL-spelare på korttidskontrakt.
Det fick flera tränare att rasa på ligans pressträff igår.
– Det är genant mot de spelare som finns där borta, säger VIK-tränaren Joakim Fagervall.

Hockeyallsvenskans vd Stefan Bengtsson klev upp på scenen på ligans upptaktsträff och släppte nyheten.

– Det blir inga lockoutade NHL-spelare på korttidskontrakt i hockeyallsvenskan.

Det fick flera tränare att se rött.

– Vi har haft Oliver Ekman-Larsson med oss hela sommaren. Han är en kille som är från Tingsryd, har tränat med klubben och sagt att han vill spela hos oss om det blir lockout. Då bestämmer ligan att vi inte ska få använda honom. Jag tycker det är en skandal, säger Tingsryds tränare Petter Nilsson.

Nu hotar klubben att gå emot ligan och plocka in Ekman-Larson ändå.

– De får väl stämma oss då, säger tränaren Petter Nilsson till TT och gick sedan till attack på Asplöven:

– Sedan har vi klubbar som Asplöven som har flera spelare på korttidskontrakt. De får skriva korttidskontrakt med spelare, men vi får inte göra det eftersom de kommer från NHL.

Även MIK-tränaren Patric Wener är kritisk till beslutet.

– Jag tycker allsvenskan är en oerhört professionell liga och de gör ett bra jobb. Men jag är inte nöjd och lite besviken över det här beslutet på grund av att vår förening skulle ha kunnat få in ett par miljoner bara på att få hit NHL-spelare.

Stefan Bengtsson:

– När nio klubbar, var av ledande klubbar, som Leksand, Malmö och Örebro är väldigt bestämt emot det och de har en majoritet – då måste man lyssna på dem. Fyra till fem klubbar kan inte styra över nio.

Om Tingsryd går emot Hockeyallsvenskan kan böter vänta – men summan är oklar.

Och trots att flera klubbar tror sig kunna tjäna pengar på NHL-spelare väljer ligan att säga nej.

– Man kan väga för och emot, och jag respekterar åsikten. De ser till klubbens intresse. Det hockeyallsvenskans styrelse har sagt är att man måste se till ligans intresse. Det tillför ingenting att ha korttidskontrakt, sedan försvinner spelarna igen tillbaka till sina klubbar.

Vad säger du om "fallet" med Asplöven?

– Jag tycker jämförelsen är orättvis. Får man beslutet på mitten av juli att man ska spela i Hockeyallsvenskan och man har två spelare på kontrakt. Då måste det vara rimligt att de får bygga ett lag. Det finns inte så många spelare att få tag på i mitten av juli.

Är sista ordet sagt?

– Ja, sista ordet är sagt från Hockeyallsvenskan som liga. Nu ska vi avvakta till svaret kommer från NHL. Pekar det mot att säsongen inte kommer igång över huvud taget, då sätter vi oss ner och tar ett nytt beslut. Om två veckor kan det vara en annan situation.