Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är roligare nu än någonsin"

Alla som känner Tord "Tåtte" Rosén, Höglunda, vet att allting kring honom snurrar på högvarv. Någon skillnad blev det inte när 66-årige Tåtte blev pensionär.
– Tvärt om. Nu är det roligare än någonsin. Nu kan jag välja och gör endast det som jag tycker är riktigt roligt. Bland annat kommer jag framöver att tillbringa halva året i Kina, säger Tåtte Rosén.

Nyligen hemkommen från Kina sitter Tåtte Rosén i uterummet till sin villa i Höglunda och beundrar den vidunderliga utsikten över Orsasjön. Med sig hem har han minnen och erfarenheter från den första Vätternrundan som arrangerats i Kina.

– Kontakten med Kina började för 12 år sedan. Jag representerade då klädesföretaget Craft och nu hjälper jag medarrangören Nordic Ways som tidigare arbetat med kinesiska Vasaloppet, cykeltävlingar och orienteringar.

I år blev det klart på vårkanten att man också skulle köra en Vätternrunda i augusti i den kinesiska staden Jung-Li på gränsen mot Nord-Korea. Dessförinnan hade Tåtte besök i Orsa av en kinesisk delegation på 11 personer.

– De kinesiska besöken är två delegationer per år, en för Vasaloppet och en för Vätternrundan. Kineserna var här i tre veckor. De bodde i Limbygården i Grönklitt och vi var även i mitt sommarställe i Rosentorp. Tydligen hade de haft jätteroligt, för vid avslutningen i Stockholm tog de in mig i ett rum och sa att de ville skänka mig ett hus i Kina. Motiveringen var "vi vill ha någon som kan lösa problem på ett enkelt sätt". Jag nappade på erbjudandet och framöver kommer jag att vara i Kina halva året. Tiden där kommer att delas upp på en 5 - 6 resor per år.

Vid den senaste resan till Kina blev Tåtte överraskad när chefen för Nordic Ways, Govert Vaag, plötsligt frågade om han kunde representera företaget vid en internationell mässa i Nord-Korea och göra reklam för Vätternrundan. Tåtte förklarade att han inte hade något visum, men Vaag svarade "det ordnar vi".

Sedan blev det snabba ryck för Tåtte, och tolken Nicklas som bott 18 år i Kina, att hinna till Nord-Korea innan gränspassagen stängdes.

– Tullen där vi skulle passera är stängd lördag och söndag, men vi hann in med nöd och näppe. Däremot fick vi lämna ifrån oss mobiltelefoner och datorer. Vi fick också lämna de bilar vi åkt till gränsen med och andra bilar väntade på andra sidan gränsen.

Tåtte och Nicklas blev sedan skjutsade till Rason som är Nord-Koreas tredje största stad. Mässan de deltog i hade inget tema, utan allt man kan tänka sig fanns där.

– Förutom inhemska företag var det Kina, Ryssland, Tjeckoslovakien, Kanada och så jag från Sverige som var representerade.

Det största intrycket som Tåtte fick från Nord-Korea var att den bild han såg inte stämde med vad han väntat sig.

– Det jag trodde var att fattigdom och elände väntade mig. Nu bodde vi på ett splitter nytt hotell och vi fick gå och åka vart vi ville. Under de fyra dagar vi var där imponerades jag också av att de människor jag mötte alltid var välklädda och staden och bostäderna såg välskötta ut.

Tåtte är medveten om att hans bild av Rason strider mot vad som vanligen rapporteras från Nord-Korea.

– Ändå kan jag inte berätta annat än vad jag verkligen såg.

Besöket i Rason gav också resultat.

– Nu är det klart att Vätternrundan nästa år ska börja i Kina och gå över Nord-Koreas gräns in till Rason och tillbaka till Kina.

Orsa kommer fortfarande att vara bas för Tåtte och även här är det full rulle.

– Jag tycker om när det är högt tempo och att ha roligt. Jag tycker också om att fiska och ägnar en hel del av min fritid åt fiske. Det är också spännande att testa nya saker och jag är nogen person som inte har ordet nej i ordförrådet.