Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är olyckligt", sade Gahnshag (S)

Annons

Vad händer med makthavarna i stat, kommun och landsting när de gör fel? Hur utkräver vi ansvar?

Jag sitter här med ett kvitto framför mig. Det gäller en svart damklänning i storlek 40. Fast någon har skrivit dit "Utlägg lunch" och lämnat in kvittot till Göteborgs kommun. Någon har också skrivit dit 50 kr i dricks precis som om det gällde ett lunchutlägg.

Det blev ett himla liv när Uppdrag granskning avslöjade historien. Så livat att någon blev medietränad för 145000 kr för att kunna förklara sig. Det fungerade dock inte utan någon fick sparken.

Fast sparken var ganska mjuk. Den 20 januari berättade åklagaren att han lagt ner sin utredning mot tjänstemannen.

"Det är felaktigt och slarvigt. Men slarv är i sig inget brott", konstaterade åklagaren.

Därmed löste någons fallskärm ut. Någon har rätt till två årslöner, eller omkring tre miljoner kronor. Det blev till slut en ganska dyr damklänning. I alla fall för skattebetalarna.

Bakom mig här på Slöserimuseet hänger en debattartikel som Arbetsförmedlingens förra generaldirektör skrev. Det var förresten varken hon eller någon av alla hennes medarbetare som skrev den utan en pr-byrå. Arbetsförmedlingen betalade 125000 kr för artikeln som var så dålig att den inte blev publicerad i tidningen.

Det var samma generaldirektör som glömde stänga av mobilsurfandet när hon var utomlands. Det innebar en mobilräkning på 280000 kr. Generaldirektören fick sparken – fast med full lön förstås. Hon summerade läget för Dagens Arena:

"Ingen vann, alla förlorade. Jag vann! För jag är på Sturebadet och tränar med full lön. Och vilket slöseri är inte det med statens resurser?"

Här i Falun skenade notan för skid-VM från 80 miljoner kr till 300 miljoner kr. "När våra tjänstemän anlitar konsulter är det lite oklart vem som är ansvarig för vad", sade kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) till DT och fortsatte:

"Det är olyckligt att vi hamnat i ett läge där man först har en avsatt summa som sen visar sig felaktig."

"Olyckligt", ja. Fast inte för Gahnshag själv. Det är inte han som betalar och han behöver heller inte ta något ansvar förrän möjligen på valdagen.

De här tre fallen finns med i min nya dokumentär Någon annan betalar som har premiär 19 augusti.

I filmen intervjuar jag Inga-Britt Ahlenius, internationell expert på revision. Hon konstaterar att det är fullständigt otillräckligt att utkräva ansvar i val vart fjärde år om vi vill ställa enskilda tjänstemän och politiker till svars. "Vi måste därför återinföra det tjänstemannaansvar som avskaffades på sjuttiotalet", menar Ahlenius.

Jag håller med henne. Det borde finnas andra konsekvenser än att lösa ut en fallskärm när tjänstemän och politiker gör fel.

Har våra makthavare blivit söndercurlade?

Annons