Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är kvinnorna som vill se C åka ur riksdagen

Annons

Har det hänt något när det gäller Centern och kvinnorna?

Varje halvår publicerar Statistiska Centralbyrån sin stora partisympatiundersökning. En speciell detalj är att de inte bara frågar vad man skulle rösta på, utan också om det är något av de politiska partierna som står dig närmare än de andra.

Kvinnornas sympati för Centern har börjat dyka. På två år har andelen kvinnor med C-sympati nästan halverats, medan andelen män är relativt oförändrad.

Vad pågår i partiet med så många framgångsrika kvinnliga politiker? Kvinnor har inte haft mindre C-sympatier förut, snarare har de legat lite högre.

En förklaring kan kanske vara att Maud Olofsson är en dam som damer har extra lätt för att gilla. Men Centern-utan-Maud borde i så fall bara minskat skillnaden mellan kvinnors och mäns C-sympatier, inte skapa ett underskott på kvinnliga sympatisörer.

Är det något med unga kvinnor som stör, då? Det är en förklaring som Lööf själv har framfört. Men varför skulle unga kvinnor i synnerhet stöta bort andra kvinnor? Därför att vi alla hört om hur kvinnor kan vara elaka och dömande mot andra kvinnor?

Jo, men det har man hört om män också. Och vi skulle glatt vända på förklaringen om det hade varit männens kurva som dykt i stället för kvinnornas.

Dramatiken kring Centerns nya idéprogram bröt ut vid årsskiftet 2012–2013, då det talades om förslag att legalisera månggifte och avskaffa arvsrätten.

Det är begripligt om månggifte är särskilt oattraktivt för kvinnliga sympatisörer. Men vid det laget var sympatiklyftan mellan könen redan etablerad, och förslaget ströks raskt. Är det inte något annat, mer konkret som ligger bakom?

Här rör vi oss i de ambitiösa gissningarnas land. Men en ledtråd syns i vilka undergrupper där kvinnosympatisörerna främst försvunnit: okvalificerade yrken och lägre tjänstemän.

Sympatisörer bland högre tjänstemän har däremot inte avtagit. Om man sedan ser till olika C-utspel är våren 2012 startpunkten för en fråga som sedan hängt med: lägre ingångslöner, särskilt i okvalificerade yrken, och en ökad lönespridning.

Förslag som typiska manliga centerväljare kanske känner sig mindre hotade av?

Det ser ut som en pusselbit som skulle kunna passa bra i vårt lilla mysterium. Något som är tillfredsställande med den här förklaringen är också att den faktiskt handlar om krass, materiell politik, inte kön och fördomar.

Valtaktik är verkligen inte allt här i världen. Man kan ha olika uppfattning om det här är förslag som i sak är kloka, oavsett väljarsympatier. Och ett litet parti kan inte ha som strategi att vara älskat av alla.

Men nog måtte centerstrategerna stirra på den där kurvan och fråga sig vad de kan göra för att få den att vänta uppåt igen.

Fråga Maud?