Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är häftigt, det går fort och man flyger långt"

Skotercross är minst sagt spektakulärt. Hög fart, hårda fajter och hopp på nästan 50 meter. En adrenalinkick för den som vågar.
– Det är häftigt, det går fort och man flyger långt, säger Fredrik Nallgård från Mora.

Det är svårt att inte fascineras av snöskotercross. I värstingklassen handlar det om trimmade maskiner på cirka 150 hästkrafter och hoppen förarna gör är vansinnigt långa. Och mellan de stora hoppen är banan långt ifrån en "walk in the park". På den 700 meter långa slingan på Mora motorstadion är det inte många sekunder som det går att vila. Det är koncentration som gäller hela vägen, annars kan det gå illa.

27-årige trebarnspappan Fredrik Nallgård råkade riktigt illa ut för några år sedan. 2012 tillhörde han Sverige-eliten och var uttagen till Clash of Nations i Falun. Helgen före stortävlingen var han och tränade – en träning som han vill ha ogjord.

– Jag fuskade med skydden och bröt benet åt fel håll och fick en multiskada. Jag var borta från sporten i nästan två år, berättar han.

Ena knäet var helt söndertrasat efter den händelsen. Korsband, ledband... allt gick sönder.

– Lårbenet låg dubbelt med vaden, berättar han.

Efter två års rehabilitering testade han att tävla förra året och när benet höll bestämde han sig för en helhjärtad satsning mot Sverige-eliten igen.

– Jag har tränat oerhört hårt för att kunna komma tillbaka, jag vill bli en toppförare i Sverige.

Vad är det som lockar med den här sporten?

– Häftigt och en adrenalinkick. Och så är det en kul sammanhållning.

Sammanhållningen gör också att det finns en stor respekt för varandra på banan. När gulflaggan kommer upp släpper alla av, annars skulle det inte funka. Disciplinen är a och o.

Den som fuskar med grundträningen har ingen chans att hävda sig. Ett heat kräver otroligt mycket, både psykiskt och fysiskt.

– Det tar hårt på kroppen och för att klara det krävs hård fysträning med mycket rörlighet. Man behöver inte vara jättestark, det viktiga är bra rörlighet och väldigt bra kondition. Det handlar om multifunktionell träning, säger Fredrik Nallgård.

Men om du är uppe i ett 50-metershopp och känner att det här går åt... vad gör du då?

– Antingen hålla i sig eller släppa skotern. Det är tungt när man ramlar. Skotern är tung och det gör väldigt ont om man får den på sig.

Skotercross är ingen stor sport, men den är på uppgång

– I Mora är vi sju-åtta aktiva men intresset ökar hela tiden. Fast det är en dyr sport, det gäller att få ihop det med samarbetspartners.

Fredrik Nallgård kör i standardbetonade pro stock-klassen och han har en tävlingsskoter. I värstingklassen pro open är det vanligast att förarna har två maskiner.

– I pro stock är motorerna standard medan de är trimmade i open och då slits grejerna mer.

SM avgörs i fyra deltävlingar varav den i Mora var den första för säsongen. Fredrik Nallgård måste dock kvala in via Sverigecupen eftersom hans poäng inte räcker för en elitlicens. Han vann i Sverigecupen på lördagen, men tog sig inte till final i SM på söndagen.

– Om jag kommer till final i nästa SM-deltävling får jag elitlicensen. Den här helgen körde jag Sverigecupen på lördagen och SM på söndag. Det blev mycket åka, men det är också påfrestande, säger Fredrik Nallgård.