Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en speciell bok på många sätt"

Till vardags jobbar Åsa Olenius som lärare i svenska som andraspråk på VBU i Ludvika.
Nu har hon författardebuterat med en bok om en av sina tidigare elever och hans häpnadsväckande erfarenheter från diktaturens Uzbekistan.
– Det är en speciell bok på många sätt, säger Åsa.

Nattvandringar mellan liv och död.

Så heter Åsa Olenius debutbok, som hon har skrivit tillsammans med Alisher Sarbon.

Alisher Sarbon är en pseudonym för Åsas tidigare elev, som på grund av säkerhetsskäl inte kan skylta med sitt riktiga namn.

– Han kom till Sverige som politisk flykting efter att ha jobbat mot korruption i sitt hemland Uzbekistan. Han har en bakgrund inom polisväsendet och skattemyndigheten där, berättar Åsa.

I Uzbekistan tvingades Alisher lämna flera barn och barnbarn bakom sig, och det är i längtan efter dem som boken tar sitt avstamp.

– I samband med att han hälsade på sin syster, bror och släktingar i Ryssland förra året tog han chansen att söka visum till Kazakstan för att kunna träffa sina barn och barnbarn där.

Hårda utreseregler i Uzbekistan, som styrs med järnhand av president Islam Karimov, hindrade dock familjen att ta sig över gränsen – från huvudstaden Tasjkent till Saryagash i Kazakstan.

– Då rasade hela världen ihop för Alisher, som bestämde sig för att ta till extraordinära åtgärder och ta sig in i Uzbekistan illegalt. Han ville visa hur mycket hans barn och barnbarn betyder för honom.

Det dröjde dock inte länge innan Alisher greps och fängslades i Uzbekistan. Ett fängelse han bara några dagar senare lyckades fly ifrån.

– Boken skildrar de här dagarna under försommaren förra året och beskriver både flykten och hur han hanterade hela situationen. Han är tillbaka i Sverige nu och bor i Stockholmstrakten.

I historien, som är skriven i skönlitterär jag-form, beskrivs och problematiseras också korruptionsfrågan – bland annat genom Telia Soneras välkända Uzbekistan-affär.

– Det är inte en faktabok på något sätt, men ändå finns det ganska nära skildringar av vad korruption gör med ett samhälle. Vi har en förhoppning om att boken kan bidra till en diskussion om korruption.

När boken var färdigskriven tog Åsa hjälp av Anders Källgren på Globe bokhandel i Ludvika för att ge ut den.

– Just nu säljer vi den själva, men snart kommer den att finnas att köpa där. Alla intäkter går till Alisher för att han ska kunna stötta sin familj ekonomiskt, säger Åsa.