Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en dold sjukdom"

Många lider i det tysta.
Det menar barnmorskan Ulrika Andersson som anser att endometrios måste få mer uppmärksamhet.

Annons

Som barnmorska på ungdomsmottagningen i Borlänge möter Ulrika Andersson många tjejer som har problem med mensvärk. Tack vare ett seminarium på en konferens för ungdomsmottagningar kom hon i kontakt med endometrios.

– Så jag har det i bakhuvudet och informerar om det när jag tycker det är aktuellt. I många fall har inte tjejen hört talas om det förut men en del känner verkligen igen sig när jag beskriver symtomen. En del har sin mamma med sig och även mammorna kan känna igen sig, förklarar Ulrika som menar att man har mycket att vinna på att informera mer.

– Många lider, utan att egentligen behöva det. Det är en dold sjukdom som tyvärr inte har tagits på allvar. Det pratas aldrig om den och den uppmärksammas aldrig.

Ulrika menar att kunskapen om sjukdomen är dålig både hos sjukvården och hos allmänheten. Hon menar att landstinget har ett ansvar att utbilda sin personal.

– Men man måste ha utbildningar som ger något. Det måste forskas mer om endometrios. Det finns till exempel inget svar på varför man får det, det finns bara teorier, framhåller Ulrika.

– Det är inte meningen att kvinnor ska gå med smärta hela livet och tvingas bli sjukpensionärer. Det är så sorgligt att många lider i onödan när man kan få hjälp och få veta att man inte är ensam om problemen.

Ulrika menar att bristen på information kan vara en anledning till att det tar så lång tid för de drabbade att få en diagnos.

– Man kanske söker för magsmärta och det kan ha många olika orsaker.

Ulrika anser att kvinnornas smärta inte ska avfärdas med orden att "det är vanligt att ha menssmärta".

– Det är dags att ta endometrios på allvar, hävdar Ulrika Andersson.