Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en ära att vara inbjuden till någon annans förlossning"

Katrin Josefssons egen förlossning var startskottet. Nu är hon doula, beredd att rycka in och stötta andra:
– Det är ännu bättre än vad jag föreställde mig innan, det är en häftig grej att var med om! Det är en ära att vara inbjuden till någon annans förlossning, säger hon.

Vi träffas på ett kafé i Falun: mamma Marina, lilla Valter 2,5 månader och Katrin Josefsson som var med som doula när Valter föddes.

Marina och hennes sambo hade varit i kontakt med Katrin innan förlossningen och sagt att de kanske ville ha en doula. Marina var öppen för att ha med sig en doula, men sambon var skeptisk, för honom var det främmande och något han inte hört om tidigare.

– Vi hade inte alls bestämt oss, utan sa att vi ville hålla möjligheten öppen. Därför kom vi överens med Katrin att vi kunde ringa i sista minuten om vi ville ha hennes hjälp, säger Marina.

Värkarna startade natten mot den 3 juli och när det var dags att åka in till Falu lasarett stod de plötsligt inför frågan: Ska vi ringa Katrin, eller inte?

– "Vill du det så gör vi det," sa min sambo. Jag kände att jag ville ha en till stöttning. Jag vet egentligen inte vad det var som gjorde det.

De kom in tidigt på morgonen, vid fem-tiden, och Katrin kom en halvtimma senare.

– Jag var så inne i mig själv. Det var skönt att det var två som tog hand om mig. Skönt att bli servad, bli påmind om att andas, få massage och så hjälptes de åt att turas om att hålla ihop höfterna på mig, säger Marina.

Sambo upplevde att han fick avlastning, att han kunde gå ifrån för toalettbesök och för att hämta en kopp kaffe. Han fick också råd och stöd som han inte annars hade fått. Det kan vara svårt för en partner att peppa; vad ska man göra, hur ska man stötta när någon vrålar av smärta? Nu var Katrin där med erfarna, konkreta, tips. Sambon kände sig inte alls undanskuffad, utan stärkt.

Marina tycker också att hon fick bra stöd i kritiska stunder, när smärtan var svår och tröttheten stor. Hon är tacksam för att hon lyckades hitta tillbaka till att vara här och nu i varje värk.

Klockan 17.22 är Valter född och när Marina ska sammanfatta sin förlossning säger hon:

– Lugn, nöjd och stolt.

– Jag ville göra det så naturligt som möjligt. Jag klarade det med sterila kvaddlar och lite lustgas på slutet.

Katrin Josefsson har just börjat sina bana som doula. Hon har varit med under fyra förlossningar och har en intensiv förlossningssommar bakom sig. Två veckor innan beräknad förlossning har hon nämligen jour.

– Jag kan ha jour upp till en månad beroende på när bebisen kommer, säger hon.

Det var när hon själv fick sitt första barn, 2013, som tankarna väcktes:

– Jag tänkte att det måste var otroligt att jobba som barnmorska, att få vara med om det största som händer i livet, vilket fantastiskt jobb! Men den medicinska delen ligger inte för mig ... och så hade jag hört talas om det här med doula.

Hon började undersöka möjligheterna och gick ODIS* och Föda utan rädslas* utbildning.

– Jag har ju en dröm om att kunna göra det här, kanske som deltidsförsörjning, men jag har precis börjat och jobbar mig fram.

Första gången hon träffar de blivande föräldrarna sker det på en neutral plats, det är viktigt att känna av hur mötet känns. Andra gången träffas de vanligtvis hemma hos de blivande föräldrarna för ett fördjupat samtal. Om det sedan behövs så kan man fylla på med ytterligare fler möten.

– Jag lyssnar på deras önskemål, men kan givetvis bidra med information och jag lägger ingen värdering i om de vill ha medicinsk smärtlindring eller inte, säger Katrin.

– De allra flesta vill ha smärtlindring, men jag tycker det är viktigt att betona att det både finns medicinsk och icke medicinsk smärtlindring. Beröring har också smärtlindrande effekt.

Trots att startskottet var hennes egen förlossning så talar hon själv aldrig om sina egna förlossningsupplevelser:

– Jag vill inte påverka föräldrarna, utan det är deras behov som är i centrum. Jag är där för att stötta dem.

Katrin säger att det än så länge varit väldigt skiftande orsaker till varför hon kontaktats: någon har varit ensamstående, en annan förlossningsrädd och en tredje ville bara ha lite extra stöd.

– Det är många män som kan känna sig åsidosatta när samtal om doula kommer upp: "Vad ska jag då göra?" De är rädda för att doulan ska ta över, men det är inte så en doula fungerar utan det är snarare ett extra stöd och ett komplement.

Under förlossningen ger hon tips på smärtlindring, servar med dricka, hjälper till med massage och beröring. Katrin jobbar efter Föda utan rädslas principer – andning, beröring, avslappning och tankens kraft – är de viktiga byggstenarna. Målet är att den som föder ska andas ljudlöst och naturligt, men det finns inget rätt och fel.

– Det är en trygghet att veta att någon kommer att vara där hela tiden. Bara det har en positiv effekt på förloppet.

– Det gör inte lika ont om man känner sig lugn och trygg. Om man spänner sig känner man att "jag måste ha något", fast man kanske mest behöver en kram ...

Efteråt träffar hon familjen någon vecka efter förlossningen för att gå igenom hur det gick och hur de kände. Under förlossningen tar hon anteckningar för att just kunna påminna om saker. Efter att ha lyssnat på Marina och hennes sambos upplevelser säger hon:

– Det är ju fantastiskt för mig att höra att någon som känt sig skeptisk i stället känner sig hjälpt.

Fotnot: *ODIS - Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige och Föda utan rädsla, ett företag och en profylaxmetod/bok som skrivit Susanna Heli