Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är andra tider nu"

När Olle Nygren kom till Leksand 1953 som nybakad polis fick han till uppgift att patrullera Norsgatan. Dag ut och dag in gick han de cirka 150 metrarna mellan mejeriet och Carl Ohlsons.

- Det spelade ingen roll om det regnade och blåste. Det var bara att gå på. Ibland "fuskade" jag lite och värmde mig inne hos frisör Ek som hade ett stort skyltfönster där jag hade uppsikt.

För det gick inte att släppa ordningsblicken på det som då var livsnerven i Leksand.

- Norsgatan var smal redan då och det gällde framför allt att få trafiken att flyta åt båda håll, berättar Olle som mer än en gång själv körde bort felparkerade bilar med nyckeln kvar i låset.

- Jag ställde dem på Z-torget och där fick ägarna hämta dem efter att ha fått nyckeln av mig.

Nyordningen med poliser i Leksand endast på kontorstid känns främmande för Olle Nygren. Hans arbetstid var måndag till fredag mellan klockan 10 och 18.30 med lunch mellan 12 och 13.30.

Undantaget onsdagar då han började klockan 14, hade en halvtimmes rast vid 18.30 för att klockan 19 se till att biografpubliken var nykter samt sitta på angiven plats på läktaren under filmen. På papperet slutade han arbeta klockan 23.

- Men bara om det var lugnt på Noret och ingen längre köpte korv. Var fler än tio personer ute fick jag inte gå hem.

Lördagar var det ännu tuffare. Då var arbetstiden 10 till 14, 19 till 23 och 01-02.

- Då var det först patrullering sen koll av biografpublik och så nykterhetskontroll av de som skulle åka dansbuss till Rättvik och sen kontroll när de kom tillbaka och hemgång först när det var lugnt på Noret.

Jour hade han i princip året runt - även efter arbetsdagens slut eller på annan ledig tid.

- Ville man lämna distriktet fick man begära permission av landsfiskalen och skulle du på middag hos vänner var du tvungen att tala om var man kunde nå dig på för telefonnummer.

Övertid fanns inte förrän 1956, men då först efter klockan 22 på kvällen, oavsett när man enligt arbetsschemat slutade på dagen.

Självklart förstår Olle Nygren att det inte går att jobba på det viset i dag - det var slitigt redan på den tiden.

- Men vad jag inte förstår är hur man kan lägga ner en polisstation på en ort som Leksand som har så många turister och andra aktiviteter året om? avslutar han.

Fakta: Polisen i Leksand

Flyttade på 1930-talet in i två dragiga rum och kök i ett uthus på Parkgatan med utsikt över Gropen. Fick själva hugga ved, bära in den och elda. Vattnet frös konstant på toaletten. Arrester i Tingshuset

1958 flytt till Schubert fastigheten, en villa med tinnar och torn i hörnet Villagatan/Leksandsvägen - i princip där polisstationen ligger i dag.

1962 fick polisen en hel flygel i tre plan i kommunhuset. Fylleceller i källaren, förhörsrum på första våningen och landsfiskalen med personal på våning två.

1982 In i nuvarande lokaler i hörnet Villagatan/Leksandsvägen - utan tinnar och torn. Två arrestlokaler.

2011 Tillbaka till kommunhuset igen. Ingen egen arrest.

Källa: Olle Nygren

Fakta: Polis Olle Nygren

Född i Borlänge.

Utbildad konditor med fem år i yrket - varav tre på konditori Siljan som då ägdes av föräldrarna.

Gifte sig 1950 med Ingrid från Leksand och uppmuntrades av kusin på bröllopsresan till Bollnäs att bli polis.

Blev polispraktikant 1951.

Gick polisskolan 1952.

Fick vikariat i Leksand 1953 och var kvar som ordningspolis till 1974 då han blev chef för arbetsgruppen i Leksand. 1976 och till pensioneringen 1992 var han vakthavande befäl i Rättvik.