Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deskchefen om bevakningen av skogsbränderna: "Journalistik är inte gratis att göra"

 
Skogsbränderna i Dalarna 2018
Visa alla artiklar

Under senaste dygnen har tidningen rapporterat om skogsbränderna som rasar i framförallt norra Dalarna – och räddningstjänstens kamp med att få kontroll över dessa. Många artiklar är öppna för alla att läsa, medan andra plusmärkts för våra betalande läsare. Varför vi tar betalt för delar av vår rapportering har ifrågasatts. Fredrika Hillervik, deskchef i Dalarna, svarar på kritiken.

Annons

Hur rapporterar dt.se, dalademokraten.se och avestatidning.com om skogsbränderna?

– Vi försöker vara så heltäckande i vår rapportering vi kan och snabbt ge våra läsare den information de behöver och vill ha. Vår rapportering består av både öppna och plusmärkta artiklar och nästan hälften av allt vi publicerat om bränderna i Dalarna har varit artiklar som alla kunnat läsa. Det handlar framförallt om larm och samhällsviktig information.

– Vår liverapportering där vi löpande lägger in stillbilder, rörliga bilder, intervjuer, information om larm och kartor ger en samlande helhetsbild och fördjupar för den som vill ha mervärde. Den är plusmärkt.

– Vi samlar information, sorterar och nyhetsvärderar. När vi är på plats både dag och natt, träffar drabbade och de som just nu arbetar för att bekämpa bränderna, så kostar det. Därför plusmärker vi vår journalistik.

– Vår ambition är inte att sko oss på allvarliga händelser i vår omgivning. Men vårt uppdrag är att sätta saker i ett sammanhang - och det måste vi ta betalt för.

Varför är inte alla artiklar som rör bränderna gratis?

– Många säger att samhällsinformation måste vara gratis och tillgängligt för alla. Samhället består av staten, regioner och kommuner, som vi betalar skatt till. Alltså betalar vi också för samhällsinformation. Public service är inte heller gratis, varje hushåll betalar 200 kronor i månaden för att ta del av deras rapportering. Det kallas radio- och tv-avgift.

– När det kommer till lokaljournalistik så är vi mycket mer omfattande och närmare i vår bevakning än någon annan. Som privatpersoner är vi många som vill ställa upp och hjälpa till utan betalning, men den journalistiska bevakningen kostar pengar.

Var går gränsen mellan samhällsinformation och journalistik?

– Samhällsinformation får du från till exempel myndigheter, kommunen och staten. Vi ägnar oss inte åt samhällsinformation – vi gör journalistik, där vi sätter information i ett sammanhang och bevakar händelserna på nära håll, för våra läsare.