Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras pjäs är till salu

Äg ditt eget scenkonstverk! Uppmaningen kommer från nystartade teatergruppen Scenkonstellationen som säljer andelar i föreställningen Tulpansvindeln med premiär i gamla yllefabriken i Sågmyra inom kort.

I mitten av februari slås dörrarna upp för publiken i Tidstrands gamla fabrikslokaler i Sågmyra. Enligt Isak Hjelmskog, en av medlemmarna i ensemblen, den perfekta spelplatsen för föreställningen Tulpansvindeln.

– Den gamla yllefabriken symboliserar en gyllene epok i svensk historia. Efter boomen på 1950-talet gick luften ur den bubblan. Fabriken står kvar som minnet av en svunnen tid, säger han.

Föreställningen är ett försök att utforska hur finanskrascher och spekulationsbubblor kan uppstå – gång på gång – i historien.

– Det är hoppet om en bättre framtid som ofta orsakar bubblor. Vi väljer därför att sälja andelar i uppsättningen – vi vill inte bara prata om spekulation, hopp och girighet utan låta själva formen för föreställningen funka på samma sätt.

Varifrån kommer namnet Tulpansvindeln?

– Utgångspunkten är tulpansvindeln, eller tulpanmanin som den också kallas, i 1600-talets Holland. Hur konstigt det än låter spekulerade man i tulpanlökar. På toppen av den här bubblan såldes en enda tulpanlök för en större bondgård med allt den hade i lager, säger han och tar ett djupt andetag:

– Två lass vete, fyra lass råg, fyra bastanta oxar, åtta grisar, tolv får, 79 liter vin, 425 kilo ost, fyra ton smör och en säng, en hög med kläder och en silverbägare.

Och kopplingen till i dag?

– Vi befinner oss i en stor finanskris sedan 2008, många ekonomer pratar om att det är en konstant kris. Vi vill greppa hur den mänskliga sidan av ekonomin funkar. Vad är det som driver människor att ta risker, säger Isak Hjelmskog.

I slutet av januari, ett par veckor före premiären, får alla som köpt en andel en inbjudan till en stämma. På stämman den 25 januari ska delar av föreställningens innehåll beslutas – en andel ger en röst och publiken får vad de vill ha. Det spelar ingen roll om det är dans och sång, en föreläsning om tulpaner eller total tystnad och stillhet.

– Vi presenterar olika alternativ men det är deras föreställning, de får verkligen påverka.

Kommer ni att få folk med er?

– Vi ser det som en del av undersökningen. Kan man locka människor att investera och spekulera i kultur som andra spekulerar på börsen? Ofta ställs aktier och vinst emot kultur. Nu vill vi se om vi kan vi få ihop det här.