Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras bilder blir tillgängliga för alla på nätet

Historiska monument i Garpenberg låg i topp tre i fototävlingen Fornminnesjakten 2012. I lördags presenterades pristagarna och samtliga deltagande bilder som nu ligger fria att användas på Wikimedia Commons, på Hedemora stadsbibliotek.
– Det här var ett jätteroligt initiativ, säger Anja Hedqvist som fick ta emot tävlingens första och tredje pris. Jag har upptäckt en helt ny värld med kameran.

Varje år arrangeras fototävlingen Wiki Loves Monument med deltagande länder från hela Europa. Syftet är att sprida kunskap om hembygden och att bilderna ska vara fritt tillgängliga på databasen Wikimedia Commons. Söndagens räkneverk på tävlingssidan visade att Sverige hittills bidragit med 3 333 bilder

Calle Eklund är kontaktperson för Wikimedia i Sverige och initiativtagare till den lokala tävlingen Fornminnesjakten 2012 som är direkt kopplad till Wiki Loves Monuments. Fornminnesjakten 2012 lockade sju deltagare som tillsammans bidrog med 35 bilder av historiska monument i Avesta och Hedemora-bygden och i lördags var det prisutdelning på Hedemora stadsbibliotek.

– Människor i framtiden kommer att tacka er för att ni bevarat minnena av dess platser, säger Calle Eklund som med tävlingen vill förmedla kunskap om de kulturskatter som finns i bygden och som nu kommer att finnas tillgänglig för alla att dra nytta av helt gratis på nätet.

– Det känns jätteroligt att kunna vara med och visa vad som finns i bygden, man måste inte tjäna pengar på allt, menar Erik Sillanpää som med en bild av gruvkapellet i Garpenberg fick ta emot tävlingens andra pris.

Anja Hedqvist hade skickat in flera bilder från Garpenberg, och för en exteriörbild av kyrkan fick hon första pris. Anja knep även tredjepriset med en bild från kalkbrottet i Finnhyttan.

– Tävlingen gjorde att jag fick prova på nya motiv som jag vanligen inte fotograferar, säger hon.

Den lokala juryn har bestått av Calle Eklund, Arild Vågen och Malin Englund.

Fotnot: På www.wikilovesmonument.se kan du läsa mer om tävlingen