Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den ständiga valkampanjen

Annons

När man följer den amerikanska valkampanjen tror man sig förflyttad till en främmande planet. TV-kanalerna är genompolitiserade. Fox News är ensidig mot president Obama. Den är lika opartisk som en gammal sovjetkanal men elegant riggad. MSNBC är nästan lika ensidig på den demokratiska sidan. Dessa två kanaler vinner tittare, medan CNN, som försöker vara opartisk, tappar. CNN överlever på sitt goda rykte utomlands.

Några månader efter skiftet på presidentposten börjar valkapen för kongressen, därefter för nästa presidentval. Valkampanjerna pågår ständigt.

Årets presidentvalskampanj har dränkts i mer pengar än vanligt, genom att Högsta Domstolen har avlägsnat alla begränsningar för företag och fackföreningar att ge pengar till stöd för kandidaterna. Dessa så kallade PACs, är formellt oberoende av kandidaterna, men fungerar som deras språkrör. Där måste bidragsgivarna offentliggöras men Karl Rove, Bushs gamla kungamakare, har startat en välgörenhetsorganisation som får ta emot pengar anonymt.

I USA är de samlade offentliga utgifterna (Counties, States och federal nivå) 32 procent av BNP. Skattetycket är betydligt lägre på grund av budgetunderskottet. Till bilden hör att USA:s BNP har stigit med 18 procent sedan år 2 000. Medianinkomsten har stigit med bara en halv procent. Vanliga amerikanares inkomster har legat stilla realt i flera decennier.

Inkomstskillnaderna i USA är extremt stora. Det har varit enorma inkomstökningar hos det yttersta toppskiktet, de rikaste 0,01 procenten av befolkningen. Samtidigt har den sociala rörligheten minskat påtagligt och ligger lägre än i det flesta västeuropeiska länder. Den amerikanska drömmen har tagit slut, något som sakta sipprar in i amerikanarnas medvetande.

Alla demokratier har fläckar. Utom pengarnas roll i valen har USA fler metoder för att gynna den ena sidan. USA förekommer något som kallas Gerrymandering (efter guvernör Elbridge Gerry i Massachusetts).

Majoriteten i en stat väljer distriktens utseende, när befolkningen förändras. Ibland ser distrikten ut som salamandrar, krokiga, med ben och utskott allt för att säkra distriktet för majoritetens kandidat. I år försöker Texas förbjuda identifikation vid valurnorna med studentleg men det går bra med vapenlicens.

Tyck till; mejla villy.bergstrom@telia.com