Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den olagliga bilden av Dalarna

Region Dalarnas fototävling First Photo slutade i ett mindre fiasko. Vinnarbilden visar två unga kullor som går på ett järnvägsspår - något som är olagligt. Ansvariga på Trafikverket ville stoppa vinnarbilden.

Nog kändes det som om tävlingen var amatörmässigt anordnad. Vare sig vinnaren Maria Nylén eller tvåan och trean i tävlingen Martin Eriksson och Maria Kattis Edoff var på plats trots att många kommit till Gruvan i Falun för att delta i prisutdelningen med blommor och sådant som hör vinnare till.

Länsturismchefen Lotta Magnusson och Jonas Nyström från Juryn sa att man i fototävlingen medvetet letade efter en alternativ bild av Dalarna än den traditionella turismbilden, semesteridyllen, dalahästar, gärdesgårdar, röda stugor.

- Vi har haft som syfte att lyfta fram vikten av vilka bilder vi väljer när vi presenterar Dalarna, framhöll Lotta Magnusson.

Vinnaren kommer att få en prischeck på 30 000 kronor.

Vinnarbilden kallas "Spontan balansgång" och juryns motivering lyder:

"På ett lekfullt sätt har fotografen fångat symboliken och kontrasten mellan nutid och dåtid. Kompositionen är enkel och stark, fotografen känns närvarande från idé till genomförande. Fotografen har lyckats undvika klichéer och skapar med enkla medel en kraftfull bild. Bilden beskriver den rebelliska känslan av ett historiskt förhållningssätt. Vi har sett många bilder av folkdräkter, men här har fotografen utvecklat idén till något nytänkande"

Och nog är motivet en alternativ bild av livet i Dalarna, en olaglig bild.

Trafikverket konstaterar att det är olagligt att vistas på spåren.

– Trafikverket tycker att det är olyckligt att en sådan här bild sprids. Förutom att det är olagligt så är det extremt farligt att vistas på spåren. En sådan här romantiserande bild bidrar till att avtrubba respekten för järnvägen och spårområdena.

– Vi har redan varit i kontakt med regionförbundet och framfört att vi tycker att det är olämpligt att sprida sådana här bilder, säger Clas Lundstedt på Trafikverkets pressavdelning

Vinnarbilderna och 500 av bidragen finns publicerade på region Dalarnas hemsida http://www.firstphoto.se/.