Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den okände landslagsstjärnan

Christian Hedberg från Hedemora började träna kälkhockey i augusti förra året.
Nu har han åkt till Sotji för att spela med svenska landslaget i Paralympics.
På lördag möter svenskarna favorittippade Kanada i Sjajba-arenan där damkronorna nyligen spelade sina OS-matcher.

– Jag har spelat i landslaget i rullstolsinnebandy men det här blir mitt första Paralympics. Det ska bli en häftig upplevelse att få spela i OS-arenan som man nyss sett på tv, säger Christian.

Kälkhockey kräver armstyrka och är den tuffaste av alla handikappidrotter. I familjens villa på Tallåkern har Christian inrett ett gym. I klätterrepen som hänger från taket drar han sig upp ur rullstolen tills han hänger på raka armar.

– Man sitter i kälken och stakar sig fram med de upp och nedvända klubborna som har en pigg högst upp i skaftet, förklarar han.

Det svåraste är att hålla balansen. Kälken har visserligen två skenor, men det är bara 2,5 centimeter mellan dem. Det blir lite vingligt innan man lär sig tekniken.

I Sverige finns hittills bara två kälkhockeylag, Nacka HI där Christian spelar och FIFH Malmö, som kan förse landslaget med spelare. Till vardags tränar han med Hedemora SKs U14-lag.

– De stora skillnaden mellan mig och spelarna som åker skridskor är att de kan åka baklänges medan jag måste göra en lång sväng och vända.

Tacklingar är tillåtna och farten är hög. Christian bröt nyligen foten på en träningsmatch och bygger nu om kälken för att få ett bättre skydd.

Christian Hedberg har suttit i rullstol sedan 2006 då han blev förlamad från naveln och nedåt. Ryggskadan ger honom ständig smärta som den tuffa träningen hjälper honom att hålla i schack.

– Flera i laget är amputerade och har kvar rörligheten i höfterna. Det hjälper dem att hålla balansen. Jag har fått lära mig att kompensera med armarna, förklarar han.

Kritiken mot Putinregimens bristande respekt för mänskliga rättigheter har diskuterats bland de svenska Paralympics-deltagarna.

– Jag vet väldigt lite om handikappades situation i Ryssland, men det faktum att Paralympics går i Sotji har lett till storsatsningar inom handikappidrotten. Man hade en urvalsgrupp på över 50 personer när man tog ut det ryska kälkhockeylandslaget.

Sveriges lag fick kvala in och kom med som åttonde och sista lag. I gruppspelet möter man hårt motstånd med favoriterna Kanada i första matchen på lördag.

– Norge och Tjeckien som ingår i gruppen har också starka lag. Vi hoppas givetvis att kunna vinna två av matcherna och gå vidare till slutspel, säger Christian.

Hur det än går med medaljerna i Sotji så kommer Dalarnas första kälkhockeylag att bildas i Hedemora i höst. Fem rullstolsbundna spelare är klara.

– Vi hoppas få med gående som är intresserade av att pröva på. Kälkhockey är en väldigt kul och utmanande sport, säger Christian Hedberg.