Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den okända historien bakom världsberömd svensk uppfinning har dokumenterats i ny bok

Be någon att räkna upp världsberömda svenska uppfinningar.
Chansen är rätt liten att personen i fråga nämner disktrasan.
Nu är Åsa Kax Ideberg med och berättar disktrasans historia i en ny bok.

Annons

Åsa Kax Ideberg från Hedemora och kollegan Anna-Karin Murén från Valbo har tillsammans skrivit, fotograferat, designat, illustrerat och gett ut boken "Käraste disktrasa – historien om en uppfinning från Sverige".

– Vi jobbade tillsammans med ett annat projekt och började av någon anledning att prata om disktrasor. Efter att ha rabblat upp det vi kände till om disktrasor så började vi leta efter mer information om dess historia. Vi hittade flera intressanta saker, säger Åsa Kax Ideberg.

Duon upptäckte även att ingen hade sammanställt disktrasans historia. Därför beslöt de sig för att göra just detta.

– Detta är ju en produkt som väl finns i varje hem, men det finns inte mycket dokumenterat om disktrasans historia. Curt Lindquist tog patent på disktrasan 1949 och det finns fortfarande två fabriker i världen som gör disktrasor efter det gamla patentet. Wettex-fabriken i Norrköping, som ligger kvar på samma plats som då Curt jobbade där på 1940-talet, och en fabrik i Tyskland, säger Åsa Kax Ideberg.

Hur kom det sig att han uppfann disktrasan?

– Han var trött på att använda torkdukar, som inte torkade torrt. Han jobbade på en fabrik i Norrköping som tillverkade tvättsvampar av cellulosa och började prova att överföra tvättsvampens egenskaper på en trasa. Han malde ner tvättsvampar och sedan behövde han något att binda ihop cellulosan med och då kom han på att tillsätta bomull.

Arbetet med boken pågick i ungefär 1,5 år. Boken är illustrerad med många fotografier.

– Anna-Karin är stylist, fotograf och skribent. Hon har fotograferat och jag har designat. Sedan har vi skrivit texten tillsammans. Vi hade kontakt med ett förlag som ville ge ut boken, men beslöt oss sedan att ge ut den på egen hand, via mitt företag Åsa Kax Design. Och vi har insett att det skulle kunna berättas ännu mer om disktrasan, varje kapitel i boken är egentligen värda varsin egen bok, säger Åsa Kax Ideberg.

Hur har er egen relation till disktrasan förändrats efter arbetet med boken?

– Tidigare tyckte jag att det bara var en äcklig och trist sak. Men nu ser jag disktrasan som en värdig sak, en uppfinning med en fascinerande historia. Det är trots allt en väldigt häftig produkt, en svensk uppfinning som finns över hela världen och som har förenklat hushållsarbetet.

– Man brukar rabbla upp världsberömda svenska uppfinningar som dynamit eller skiftnyckeln, men disktrasan ska absolut också nämnas i det sammanhanget, säger Åsa Kax Ideberg.