Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den lilla men viktiga detaljen

Annons

Nyligen lanserades en ny mobiltelefon under stor pompa och ståt och långa köer. Ett tekniskt underverk hade stigit ner på jorden.

För föräldrar som kunde var det bara att hysta fram några tusenlappar så att telningen inte åkte ner till nivå hackkyckling i kompisgänget. Och för säkerhets skull skaffa en åt sig själva.

Om den förra, men numera ålderdomliga modellen var smart, är den nya smartare. Funktionerna är fler, möjligheterna större, kort sagt allt är bättre. Allt, utom den lilla detaljen med ljudet.

På en gammeldags telefon med en kabel i väggen hörs klart och tydligt vad den andre säger. Ljudbilden är bredare och klarare än vad en mobiltelefon – förutsatt att den har täckning förstås - kan åstadkomma. Fast lyssnar man tillräckligt ofta på mobilen, laptopens ytterst begränsade ljudupplevelse eller på ljudet från dagens moderna tv-apparater, vänjer man sig vid att det låter det som tv:n heter: platt.

I dagens moderna ljudmiljö har de yngre lyssnarna vant sig vid ett sämre ljud än vad min generation upplevde som normalljud. En provlyssning på musiken i de hörlurar som så många bär på, understryker detta. Är musiken i mp3-format handlar det om ett nästan obegränsat antal låttitlar. Dessvärre är kvantitet inte lika med kvalitet, vilket är priset som får betalas.

Slagsidan mellan bild och ljud kan förstås balanseras upp med externa enheter för ljudet, ja jag har gjort så, men det borde inte behövas. Så länge bilden är det prioriterade lär det fortsätta, oavsett om det är en 47 tums platt-tv eller en fjuttig display på mobilen.

Visst. En högtalare kräver en viss dimension för att låta bra, men jag tror att om samma resurser satsats på att utveckla ljudet som på bilden och funktionerna, hade det låtit så mycket bättre.

Jag är inte ute efter det dova ljud som de mobila bashögtalarna på vägar och gator sprider. I det fallet handlar det mer om bilförarens image än om en naturtrogen ljudupplevelse.

Någonstans mellan laptopens klena, avskalade ljud och de bilburna basvibrationerna finns den ljudupplevelse som hör verkligheten till. Det som också borde gälla den nya och så fina mobilen.

*********

I förra veckans krönika påstod jag att Dag Hammarsköld bland mycket annat var s-politiker (dock utan partibok) då han varit statssekreterare och konsultativt statsråd under s-regeringar.

Dock: Uppdragen var på den tiden opolitiska och därför är DH:s politiska hemvist höljd i dunkel, påpekar läsaren Torbjörn A. Rätt ska vara rätt, tycker han och självklart instämmer jag i detta.