Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den långa vägen: Här och så fostras hockeyns elitspelare

Här är det lilla samhället som fostrar stora hockeyspelare.
Stor bredd gör nämligen Björbo IF till en viktig plantskola för elithockey.
Det framgick tydligt när föreningen höll säsongsavslutning och gav ett 70-tal barn och ungdomar möjlighet att träffa och prata ishockey med nyblivne SHL-spelaren Martin Grönberg, hockeyfostrad i Björbo.

Ishockey har stor betydelse för samhället Björbo.

En stor del av de omkring 700 invånarna har på något sätt anknytning till Björbo IF:s huvudverksamhet och vintertid fungerar ishallen som något av en ungdomsgård.

Och när något av lagen – inte minst A-laget, som den gångna säsongen spelade playoff till division 1 – matchar samlas åskådare mellan noll och 90 år i caféterian och på läktarplats.

– Den gångna säsongen kan sammanfattas som mycket framgångsrik i en sport som haft en nedgång under några år, främst på grund av konkurrens från inomhusaktiviteter och andra sporter, säger föreningens ordförande Pontus Gruhs.

Han berättar att föreningen haft ett rejält uppsving med hela sju grupper som under säsongen delat på istiderna. De fem barn- och ungdomsgrupperna noterades för runt 200 ispass och föreningen hade fem spelare i Dalalagen

– Premiärträffen för de yngsta grupperna, Skridskoleken och Tre kronor, lockade över 50 barn.

En framgångsfaktor har varit att Björbohockeyn syns och marknadsförs i alla möjliga sammanhang året runt.

Björbo IF har ett samarbete med Björborevyn och sköter revygarderoben och sommartid marknadsförs hockeyn genom bland annat en volleybollturnering. Bredden ger en gemenskap som bidrar till att fler vill prova på hockey.

– Det ideella engagemanget är stort och vi har förmånen att ha såväl välutbildade och duktiga ledare som lottförsäljare och andra som skapar praktiska och ekonomiska förutsättningar för oss att bedriva en bra verksamhet.

När föreningen hölls säsongsavslutning kom drygt 70 barn och ungdomar för att ta emot priser, äta korv – och träffa Martin Grönberg, som har BIF som moderklubb och som nu varit med och spelat upp Leksands IF i SHL.

Leksandsspelaren berättade om sin egen utveckling från pojklagsspel i Mockfjärd och Björbo till satsningen i och framgången med Leksand.

Läs också om och se intervju från när Martin blev matchhjälte i Örnsköldsvik: Leksands matchhjälte efter avgörandet: "Blir nästan som blackout”.

– Frågorna till Martin var många och han betonade bland annat vikten av att träna hårt och samtidigt ha roligt, berättar BIF:s ordförande.

Men Martin är inte den ende elitspelaren som fostrats i det lilla samhället i Västerdalarna.

Dagens unga hockeyspelare i Björbo har en rad förebilder i elitlagen, spelare som visar att det fortfarande är möjligt att gå hela den långa vägen från den lilla föreningens barnverksamhet till en tillvaro som hockeyspelare heltid på elitnivå.

Läs fler Gagnefsnyheter.