Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den kursen blev vändpunkten för Anna

2008 gick Anna Persson ut gymnasiets hotell- och restaurangutbildning. Efter det följde ett par tillfälliga jobb men under ett helt år gjorde hon i stort sett ingenting. Hon bodde hemma hos föräldrarna och levde på ersättningen från Försäkringskassan. Självförtroendet hamnade i botten efter ständiga nej på de jobb hon sökte.
För Anna blev en fyraveckorskurs 2010 något av en vändpunkt.
– Framför allt fick jag en självkänsla som jag inte haft förut, förklarar hon.

Vi träffas på andra våningen i det fina Grenanderska huset, där bland kommunens näringslivs- och utvecklingsenhet håller till. Bredvid sig i soffan har hon Anna Axelsson, som är anställd på enheten med inriktning på arbetsmarknadsfrågor.

Det sker bland annat genom projektet Unga till arbete, som drivs av Region Dalarna tillsammans med länets kommuner och arbetsförmedlingen och stöttas ekonomiskt av Europeiska socialfonden. Nyligen blev det klart att fonden sätter till pengar även för nästa år.

Anna Persson kom med i den första kursen som ordnades inom projektet 2010.

– Jag var tämligen apatisk och likgiltig och hade inte så stora förväntningar. Men det blev väldigt bra, säger Anna och ler.

Kursledaren Anna Axelsson tycker att erfarenheterna varit så goda att hon hoppas att verksamheten ska kunna utvidgas och inte bara gälla ungdomar upp till 24 år.

– Vi diskuterar med arbetsförmedlingen och socialförvaltningen om man inte ska kunna använda den här metoden på arbetslösa utan hänsyn till ålder, säger hon.

50 unga arbetslösa har sedan 2010 omfattats av åtgärder inom Unga till arbete och statistiken är uppmuntrande för Anna Axelsson och hennes kollega, Birger Tuominen.

Nästan 49 procent har fått jobb och drygt 17 procent har börjat studera.

– Vi tycker det är väldigt bra siffror.

För Anna Persson blev det ett personligt lyft när hon kom med i Unga till arbete.

Innan dess levde hon i en destruktiv tillvaro.

– Det blev många, långa nätter. Jag läste mycket böcker för att skingra tankarna. Jag var orolig över framtiden, ville flytta hemifrån och få ett jobb. Jag vred och vände på pengarna. Jag hade 3 000 kronor i månaden från Försäkringskassan och betalade en tusenlapp hemma.

Pliktskyldigast sökte hon de jobb hon blev uppmanad till av arbetsförmedlingen.

Men som sagt, projektet Anna kom med i innebar en stor förändring i hennes liv.

Flera av dom som hon gick kursen med blev hon vän med och de håller kontakten.

– Vi jobbar mycket med att bygga upp självkänslan och självförtroendet, som hos många är väldigt dåligt. Vi pratar bland annat om hälsofrågor och varje morgon börjar vi med att äta frukost tillsammans, säger Anna Axelsson.

Praktikplatser eller studier har varit vägarna ut ur tristess och arbetslöshet med hjälp av projektet.

– En del har fått chans att prova på jobb de velat testa andra har varit mer säkra på vad de vill göra. Jag tycker det gått ganska bra att få fram praktikplatser, säger Anna Axelsson.

– Det gäller att bryta mönster och ensamhetskänslan, att få klart för sig att det är flera som sitter i samma båt som en själv och att man kan stötta varandra, konstaterar hon.

Hon säger att det är en myt att ungdomar inte vill göra rätt för sig.

– Vill man leva resten av livet på försörjningsstöd, jag tror inte det.

Anna Persson har ännu inte ett fast jobb men har fått längre eller kortare vikariat och känner att hon ändå har en plats på arbetsmarknaden.

Hon vill helst jobba i kök och när hon fick ett vikariat på förskolan i Söderbärke var det som ett drömjobb.

– Jag fick planera matsedeln och göra inköp och ungarna fick vara med och lägga förslag. Det blev förstås mest pannkaka och korv när dom önskade, säger Anna och skrattar.

– Det gäller att få in en fot och visa att man kan och vill.

Hon trivs i lilla Smedjebacken och vill gärna bo kvar. Hon har också fått sin kille att lämna Avesta och flytta till Smedjebacken.

– Han har fått jobb på ABB i Ludvika, förklarar Anna.