Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den här mandatperioden ser ut att bli ett fiasko för MP

Annons

På lördagsförmiddagen innan Almedalsveckan skulle inledas kom beskedet. Det tyska brunkol som MP:s språkrör Gustav Fridolin, under ett ihärdigt viftande med en kolbit, lovade skulle bli kvar i marken om MP hamnande i regeringsställning säljs till ett tjeckiskt konsortium som ser möjligheterna i att expandera brunkolsverksamheten.

Vattenfalls tyska brunkol har varit en belastning för svensk klimatpolitik, och för de flesta politiker lär det framförallt vara skönt att slippa frågor om det i nästa valrörelse. För MP är försäljningen däremot ett direkt slag mot partiets trovärdighet i den kanske viktigaste miljöfrågan – klimatet. Som politiskt nederlag får det därmed både byggandet av motorvägen Förbifart Stockholm och den fortsatta driften av Bromma flygplats att blekna.

Dessutom visar en ny undersökning från Ipsos att väljarnas förtroende för MP i miljöpolitiken rasat i regeringsställning.

När det nyvalda språkröret Isabella Lövin talar i Almedalen i kväll har hennes parti nått sin politiska nollpunkt.

MP visste att det inte skulle bli lätt när man tog plats i regeringen. I själva verket hade man gjort en strategisk kalkyl att det skulle kosta på att regera, men att det långsiktigt skulle löna sig och etablera MP som ett trovärdigt regeringsparti. Det kanske visar sig stämma, men halvvägs in i mandatperioden är man på god väg att ha ihjäl partiet.

Allt koalitionsregerande handlar om ett givande och tagande. Men problemet för MP är, som partigrundaren Per Gahrton och det tidigare språkröret Maria Wetterstrand konstaterade i våras, att det inte går att hitta en enda grön seger som inneburit en tung eftergift för S (DN 11/5).

Andra miljöpartister talar om att partiet försökt göra avtryck överallt, med resultat att man visserligen fått igenom många småsaker, men inget som kunnat beskrivas som en klar grön framgång. Kompensationen för försäljningen av brunkolet, att regeringen ska köpa utsläppsrättigheter och annullera dessa, passar väl in i detta mönster av tydliga nederlag och svårförklarade vinster.

Inom MP sneglas det avundsjukt på V, som kan peka på tydliga resultat i form av exempelvis glasögonbidrag till barn och de senaste miljardsatsningarna på kommunerna, när de ska beskriva resultatet av budgetsamarbetet med regeringen. Att Isabella Lövin valdes till språkrör på kongressen i maj handlade i hög grad om en förhoppning om att hon, med sin bakgrund som framgångsrik och resultatorienterad Europaparlamentariker, ska klara av att leverera motsvarande segrar för MP.

Det är en mycket lång uppförsbacke om MP:s första mandatperiod i regeringsställning ska bli ihågkommen för något annat än klavertramp, misslyckanden och politiska nederlag.