Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den förändrade bilden av Sverige

Läser Marcus Priftis nyutkomna bok om rasism; Främling, vad döljer du för mig, medan händelserna i Forserum rullas upp i media. SD:s Jimmie Åkesson undviker noga ordet rasism: han talar om "en ungdoms- och kriminalpolitisk fråga" – vars orsak han hänför till "en ansvarslös flyktingpolitik".

Uttrycket "ansvarslös flyktingpolitik" har nog dessvärre fått fäste hos många. Priftis menar att alltfler samhällsproblem formuleras rasistiskt och därmed får rasistiska svar. En sådan formulering är "kostnaden för invandringen", inte sällan debatterad utan definitioner. Han skriver: "De seriösa försök som gjorts att uppskatta ’invandringens kostnad’ landar någonstans kring 30 miljarder om året. Det största bidraget till den kostnaden är arbetslöshet bland invandrare. Men om arbetslösheten beror på att invandrare diskrimineras, som otaliga undersökningar visar, beskriver siffran inte kostnaden för invandringen. Den beskriver kostnaden för rasismen". Vilket perspektivskifte!

Ingen vill bli kallad rasist. Begreppet är laddat med bilder av hårda kängor och hitlerhälsningar – och efter Utøya försett med Anders Behring Breiviks monstruösa dåd och kyliga småleende. En huvudpoäng hos Priftis är att så länge vi odlar den innebörden av rasism kan vi fortsätta blunda för den strukturella rasism som finns och växer i Sverige och som våra egna, ofta oavsiktliga eller omedvetna, vardagsrasistiska handlingar bidrar till. Dessutom ger vi vårt tysta medgivande till att de verkliga rasisterna byter ut R-orden och formulerar om problemen.

Om vi inte har rasistiska avsikter drar vi lättat slutsatsen att det inte föreligger rasism. Därifrån är tanken nära till hands att de som ändå hävdar att de utsätts för det är konspirationstänkare, lättkränkta eller löjliga.

Aktuellt hade i måndags ett inslag om att bilden av Sverige i utländska medier börjat förändras. Bilder och rubriker av tårtskärande kulturministern, rasistmord och judehat i Malmö och sverigedemokraten som vill förbjuda islam flimrade förbi. En svensk-amerikansk översättare har efter sex år i Sverige publicerat en artikel om vårt land som alltmer rasistiskt, baserat på egna erfarenheter.

Utomstående bedömare har inte alltid rätt, men vi är många som inte vill se en sådan bild förstärkas. Då krävs mer än att isolera flagranta rasistdåd och dra på fackeltåg. Vi måste också granska våra egna små bidrag. Priftis bok är inte ute efter att fälla enskilda individer i moraldomstol. Den hjälper oss att se mönster. Jag hoppas den ska användas i gymnasieskolan, för det är en bildningsfråga.

För övrigt får vi ju snart rut-avdrag även för läxläsning med gymnasieelever. Vid sidan av friskolereform och elitklasser ett väsentligt bidrag till den stadigt sjunkande likvärdigheten i våra barns utbildning. Röda korset erbjuder gratis läxläsning – vällovligt, men herregud (!) – det finns fler bilder av Sverige som håller på att förändras.