Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den bästa harmonin

Annons

På 1850-talet ställdes en skara läsare i Orsa inför rätta för olaga sammanboende sedan de nekats kyrklig vigsel för att de vägrat gå till nattvarden, förrättad av en i deras ögon gudlös präst. Det skriver engelsmannen David Kirby i Östersjöländernas historia (Atlantis, 1995).

Läsarna i Orsa höll sina egna vigselceremonier och satte också upp egna skolor, alldeles som de resoluta jyllänningarna.

Orsa utmärkte sig också genom att inte ha någon kommunalskatt före 1933. Inkomsterna från den gemensamma besparingsskogen räckte - kapitalistisk kommunism. I dag är skatterna höga i stora delar av Västeuropa, och räcker ändå inte till.

Konventikelplakatet som förbjöd religiösa sammankomster utanför statskyrkan avskaffades 1858. Istället för skilsmässa mellan stat och kyrka blev det för tio år sedan månggifte. Även andra kyrkor kan få statsstöd, liksom moskéer.

Skolfinansieringen från 1842 ändrades på 1990-talet genom att den skatteinbetalade skolpengen kan gå även till andra skolor än dem som ägs av skattebetalarna. Undervisningsformerna släpar efter; katederundervisning och lärartäthet diskuteras mer än hur datorer kan individualisera lärandet.

Utbildning, skatter och attityder är både problem och lösningar inte bara för Europa utan för hela världen. Vi måste harmonisera, säger centraliseringsivrare från Berlin och Paris i Bryssel.

Men när blev harmoni bara en melodi? Hade Sverige haft dagens budgetregler 1860, då hade Sverige inte lånat pengar utomlands till sitt stambanenät. Oscar II hade inte fått inviga många järnvägar i ett skuldsatt Sverige. Istället hade kungariket Sverige varit i det närmaste utan skulder och järnvägar. Ett land blir inte statsbankrutt genom att låna till investeringar i tåg som går.

Tekniken utvecklas rasande snabbt. De närmaste tio åren lika mycket som under de tjugo senaste, brukar Bill Gates säga som tillsammans med kineser satsar pengar på att ta tillvara utbränt kärnbränsle som bränsle för en ny slags reaktor, som kan gå hundra år på det utbrända. Adjöss till slutförvaring i djupen och till vindkraftverk på höjderna!

Mänsklig utveckling i sin rikaste mångfald skapar den bästa harmonin. Företagsamhet är inte bara en verksamhet utan en karaktärsegenskap. Det är ett nyårsbudskap med god vilja till alla.

Tyck till: mejla carl-Johan@westholm.biz

Mer läsning

Annons