Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den ädla konsten i att vara fördomsfri.

Annons

När vi svenskar åker på chartersemester tror vi ibland att vi är väldigt exotiska och utför ett otroligt kulturellt utbyte. Vi tror att vi lär känna andra människor och länder, och på så sätt motverkar våra fördomar. Trots det så vet vi inte så mycket om andra länder som vi tror att vi gör. Som min vän Hanna sa; "Det närmsta vi i Sverige kommer Afrika är när vi röstar in på det dyrare numret på Melodifestivalen". Och det ligger en del i det.

För några dagar sen besöktes min skola av elever från Namibia. På en engelsklektion var det meningen att vi skulle få prata med eleverna och ställa frågor om deras liv och om deras land. Trots att jag och mina kompisar såg oss relativt fördomsfria så blev vi ändå förvånade, gång på gång under samtalet.

När jag tänker på Afrika kommer ord som aids, svält, torka, barnarbete, barnsoldater, malaria, krig och flykt upp i mitt huvud. Mycket på grund av att det är det enda som rapporteras av medierna. Det var också det man förväntade sig att möta på lektionen. Men så blev det inte riktigt. Fördom nummer ett: Afrikaner bär traditionella kläder men stora kjolar och färggranna slöjor ala Panta-mera reklamen. Det är falskt, och det förvånade oss fördomsfria svenska ungdomar. De hade ju jeans, precis som vi!

Ju mer vi pratade med de namibianska tjejerna desto mer förstod vi att Afrika inte är så långt borta och att vi egentligen inte vet så mycket om världen som vi tror att vi gör. "Den största skillnaden är egentligen att det är kallare i Sverige," berättade en av tjejerna för oss. Och nu kan jag inte mer än att hålla med henne. Till vår stora förvåning så var det också plötsligt Sverige som betraktades som ett utvecklingsland när det kom till jämställdheten. När vi förklarade att det inte alls var självklart att kvinnorna fick samma lön för lika arbete som männen blev tjejen vi intervjuade helt förskräckt. Hon förklarade att i hennes hemland var det nästan självklart att kvinnorna har samma lön som männen och att också de allra flesta kvinnorna arbetade på något sätt. Fördom nummer två: Afrikaner ligger långt efter Svenskar i jämställdhet. Fel igen, även om det såklart skiljer sig från land till land.

Det enda konkreta som skiljer Sverige och Namibia är kylan. Kan det vara så? Efter de 45 minuterarna hade våra namibianska besökare slagit hål på de flesta av de fördomar som vi omedvetet hade. De lyssnar på samma musik som vi gör i Sverige, de klär sig likadant, gör samma saker efter skolan och har samma drömmar inför framtiden. Det är bara kylan som skiljer. Kylan, ja! "Varför är ni så blyga i Sverige?" Undrade tjejen som vi intervjuade. Jag skrattade lite inombords, vilka fördomar man kan ha va? Skulle vi i Sverige vara stela?

Hon frågade varför vi inte hälsade på varandra i korridoren. Vi tittade konstigt på henne. Vi känner ju inte varandra. Det krävs minst att man ska ha setts tre gånger förut, innan det verkar okej att hälsa, förklarade vi för henne. Hon undrade förvånat om vi inte berömde folks kläder även om vi inte kände dem. Vi skrattade. "Då tror de att man är knäpp."

Fördom tre: Svenskar är stela, blyga och rädda för främmande saker. Ja, det må kanske hända. Fördomar och sanning kan ibland ligga ruggigt nära, samtidigt som de kan ligga lång ifrån varandra. Kom ihåg: Den spanska Paellan ligger längre bort än frysdisken på Hemköp, men Namibia och andra afrikanska länder ligger inte alltid så långt bort som man ibland kan tro.

Mer läsning

Annons