Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demonstration mot kinesisk ståldumpning

Nio fackliga representanter från SSAB, Ovako, Outokumpu och Sandvik och tre representanter från branschorganisationen Jernkontoret åker till Bryssel för att tillsammans med 3500 stålarbetare demonstrera för ståljobben i Europa.

DT-appen: Här kan du ladda ner den nya DT-appen i Appstore för iPhone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Måndagen den 15 februari samlas cirka 3000 svenska och europeiska stålverksanställda i Bryssel för att demonstrera mot Kinas prisdumpade stålexport. 1,5-3 miljoner jobb står på spel enligt Eurofer, den europeiska branschorganisationen för stål.

- Vi konkurrerar gärna med Kina, men inte med deras statliga stöd. EU håller på att skriva ett frihandelsavtal med Kina och släpps importen fri så kan vi i verkligen inte konkurrera längre. Blir det frihandel så går det illa för stålet i Sverige och Europa och sedan blir vi snart varse att det kommer att drabba ännu fler. Om stålet försvinner varför ska vi då ha kvar en bilindustri i Europa. Det här demonstrerar vi emot på måndag, säger Sture Bergvall, ordförande för IF Metall på SSAB i Borlänge

Sedan efterfrågan på den kinesiska hemmamarknaden fallit ihop har exporten av kinesiskt stål ökat i en närmast ohämmad takt och nära nog fördubblats jämfört med nivån 2013. Kinas stålexport uppgick 2015 för första gången till mer är 100 miljoner ton. De kinesiska priserna ligger långt under EU-genomsnittet och ibland under produktionskostnad.

- Det är uppenbart att de statliga stålverken i Kina är kraftigt subventionerade. Vi har förbjudit statsstöd i EU, men ändå finns det förslag om att tillåta det från Kina. Det är en snedvriden tanke från början till slut, säger Bo-Erik Pers, vd på Jerrnkontoret

Demonstrationen handlar om att EU kan släppa Kinas export helt fri efter 2016. Idag är det möjligt att lägga tillfälliga antidumpingåtgärder för att kompensera statliga stöd och dumpade priser, men den möjligheten riskerar att försvinna efter 2016.

– Vi hoppas att svenska politiker förstår att frågan handlar om likabehandling. Vi ska ha frihandel, men vi ska ha jämlika villkor också, säger Bo-Erik Pers.

IF Metall Outokumpu Avesta har med Kalle Sahlin och Patrik Sundin på demonstrationen där också ett par företrädare från Ovako Hofors och Sandvik är med liksom från SSABs stora stålorter i Luleå och Oxelösund.

Sammanlagt är 3500 personer anmälda till demonstrationen som beräknas pågå ett par tre timmar och i slutet av demonstrationen kommer man att lägga hjälmar från de europeiska stålverken på hög i en stor rondell. Hjälmarna ska representera alla de industrijobb som hotas om Kina får fritt tillträde att dumpa subventionerade varor i Europa.