Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demokratin kräveransvarsutkrävande

Jag står i köket i Björbo och lagar mat samtidigt som jag lyssnar till Ekots lördagsintervju med försvarsminister Karin Enström. Det var nog den sorgligaste intervju jag hört på länge. Försvarsministern får frågor om förtroendet för en av regeringen tillsatt chef som uppenbarligen har ljugit svenska folket rätt i ansiktet vad avser den tilltänkta vapenfabriken i Saudiarabien.

Ministern slingrar sig som en ål och får ingenting sagt. På journalistens raka fråga om hon har förtroende för mannen i fråga svarar hon att regeringen har förlängt förordnandet enligt praxis.

God dag yxskaft måste varenda kotte som hörde intervjun ha tänkt. Jag vet att ministern sitter klämd. Säkert ville hon säga att det är helt oacceptabelt, men i Sverige har vi inte ministerstyre vilket gör att hon inte själv kan ge sig på att sträcka upp eller korrigera myndigheter och dess ledare som inte sköter sig.

Vi kräver av ministrar att agera, men de är ganska låsta. Bättre vore att ministern hade mandat att agera och kunde få saker gjorda och att vi i stället krävde deras avgång och fick ministrar som inte skött sig avsatta. Förtroende och ansvarsutkrävande handlar det om.

Samtidigt visar intervjun på den svenska byråkratins verkliga dilemma. Maskineriet löper på och trots lögner gentemot regering, försvarsminister och svenska folket förlängs förordnandet enligt praxis. Någon borde visat på ledarskap och sagt hit men inte längre. Gränser har passerats på ett oförsvarbart sätt och det måste få konsekvenser. Men inte i Sverige. Där jobbas det vidare och snart har vi glömt historien.

Demokrati kräver ibland att personer som inte agerar korrekt får lämna sin post. Demokrati borde också innebära att ansvarsutkrävandet fungerar och att byråkratin lyder under politiken som folket valt. När jag hörde lördagsintervjun blev det så tydligt att vi borde ha ministerstyre i Sverige och oavsett färg på regering. Vi måste våga göra oss av med av med folk som inte gör sitt jobb.

Annars blir byråkratins företrädare de verkliga makthavarna, utan att Sveriges medborgare får något inflytande att i val kunna välja in eller välja bort.