Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demografin slår igenom

Dalarnas invånarantal ligger fortsatt stadigt kring drygt 276 000 personer. Statistik från Statistiska centralbyrån, SCB, visar att länet minskade med en person under det tredje kvartalet. Med tanke på att Dalarna har ett rejält flyttningsöverskott, det är fler som flyttar hit än som flyttar ut ur länet, skulle vi ha en skaplig befolkningsökning om det inte vore för ett födelseunderskott. Falun sticker ut med positiva siffror. Residensstaden redovisar både födelseöverskott och ett positivt flyttnetto och hade vid september månads slut 56 394 invånare. Förutom Falun är det endast Ludvika och Säter av länets kommuner som kan glädja sig åt ökat invånarantal.

Mot bakgrund av en allt svagare konjunktur finns det anledning befara att befolkningssiffrorna knappast ha förbättrats när vi får statistiken för hela 2012 om någon månad. Jag hoppas förstås att vinterturismen i norra och västra Dalarna kan medverka till att regionen får nya invånare under kommande månader, men även turismen kommer att få känna av effekterna av en lågkonjunktur. Blir folk av med sina jobb minskar också det ekonomiska utrymmet för en efterlängtad skidsemester.

Apropå konjunkturnedgången lyssnade jag i går på en minidebatt i P4 Dalarna mellan riksdagsledamöterna Peter Hultqvist (S), Borlänge och Anders Ahlgren (C), Gagnef. De debatterade tänkbara åtgärder för att mildra konsekvenserna av nedgången i svensk industri och jag noterade en principiell samsyn kring önskemålet om ökade utbildningsinsatser för dem som drabbas av arbetslöshet. Rollspelet mellan Hultqvist och Ahlgren framstod glasklart. Enligt Hultqvist har regeringen varit för passiv medan Ahlgren hävdade att det pågår ett arbete i regeringskansliet om vilka insatser som kan bli aktuella under nästa år.

Minidebatter av det här slaget är hopplösa att betygsätta. De blir mer ett kvitto på att frågan står på dagordningen än att politiker kan förväntas leverera avgörande lösningar.

I fjol vid den här tiden gav Dalarnas museum ut boken "Falun - staden som försvann". Upplagan var 3 000 böcker och eftersom jag personligen var engagerad i produktionen, minns jag min och andras ångest över om boken skulle väcka intresse. Den blev en succé och såldes slut! I går deltog jag i ett möte där det beslutades om ett nytryck som innebär att bokverket kommer att finnas 1 500 nya exemplar till försäljning om några veckor.