Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dementa kan flyttas och Forsgården säljas

Efter nyår skulle Idre ha fått sitt bibliotek, men nu kommer den frågan att dras i långbänk. Istället kan det bli en omflyttning av dementa äldre för att ge plats för biblioteket i de nyligen byggda demenslokalerna. Därigenom skulle kommunen kunna sälja Forsgården.

Annons

Kommunstyrelsen skulle fatta beslut om att bygga om en del av Forsgården till bibliotek och lämna andra halvan för att kunna möta ett efterfrågat behov av parboende för äldre.

De anbud som lämnats för ombyggnationen blev nu högre än beräknat, även om beloppet rymdes inom det som var avsatt för investeringar.

På kommunstyrelsen väckte därför tjänstemännen frågan om att avstyrka förslaget på att bygga om Forsgården till bibliotek. Istället skulle de dementa patienterna flyttas till Särna där det finns plats för fler. På så vis skulle demenslokalerna kunna anpassas till bibliotek och Forsgården säljas.

Lisbeth Mörk Amnelius, kommunlistan, påtalade att det var ett nytt ärende och att det först måste passera socialnämnden, då det är de som hanterar frågan om demensen. Hon yrkade därför på återremis

Mörk Amnelius ifrågasatte även kostnaderna för att satsa på ett bibliotek i Idre när kommunen nu sagt upp bibliotekarien och biblioteken inte skulle vara öppna så mycket.

Anders Björklund, socialdemokraterna, förordade också en återremis, men med förslaget att kommunen borde köpa Jonsgården och använda den som bibliotek. Anders undrade också vad som skedde med den tomma lokalen där biblioteket tidigare höll till.

Jan Spånberg, centerpartiet i Idre, förordade att gå vidare och göra om Forsgården till bibliotek och ha kvar möjligheten att även skapa de efterfrågade bostäderna.

– Det blir knappast billigare med att bygga om i demenslokalerna och flytta de gamla. Tyvärr var jag ensam om den åsikten, konstaterade Jan Spånberg.

Beslutet i kommunstyrelsen blev återremis för att utreda alternativa lokaliseringar.

Det som nu är att vänta blir en ganska utdragen process då inget kommer att hända, medan ärendet hanteras i socialnämnden och därefter till tekniska kontoret innan det kan återvända för beslut. Ett nytt bibliotek i Idre ser ut att dröja och även de efterfrågade bostäderna för äldre.