Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deltidsregeler utreds

Den så kallade deltidsbegränsningen i A-kassesystemet är föremål för utredning inom den pågående socialförsäkringsutredningen.

Annons

-Reformer som kan orsaka negativa konsekvenser måste man vara villig att korrigera. Det är viktigt att ha ett öppet sinne och se hur systemen verkligen fungerar.

Det säger Niklas Gillström, arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms pressekretare som förklarar varför systemet med deltidsdagar infördes.

-Deltidsbegränsningen infördes för att vissa arbetsgivarna satt i system, ofta inom offentlig sektor, att efterfråga arbetskraft på 50, 75 eller 80 procent och sedan förutsätta att den anställde skulle komplettera med A-kassa till hel ersättning i stället för att anställa personal på heltider.

-Från departementet har vi givit tilläggsdirektiv till socialförsäkringsutredningen som just nu pågår. Där vi vill uppmärksamma utredarna på ersättningssystemet. Utredningen ska se hur olika socialförsäkringssystem och ersättning fungerar och även se hur de fungerar i samklang med varandra, säger Niklas Gillström, som även tycker det är mycket bra att Anita Järpholm skrivit till statsministern och givit sina synpunkter på systemet.