Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deltidsbrandmännen hotar med uppsägning

Deltidsbrandmännen i Fredriksberg har fått nog.
I ett öppet brev som samtliga i kåren skrivit under beskrivs en ohållbar situation när det gäller bemanningen och beredskap och samtliga säger sig vara beredda att lämna in sin avskedsansökan.

I det öppna brevet skriver deltidsbrandmännen att kåren i Fredriksberg består av fyra grupper som har beredskap var fjärde vecka. För att detta ska fungera krävs tolv brandmän och fyra reserver. I dag består kåren av elva aktiva brandmän.

Minst tre brandmän ska varje vecka ha beredskap och till saken hör att en del av brandmännen har jobb som ligger längre än fem minuters resväg från brandstationen. Det i sin tur får till följd att andra brandmän som bor närmare måste ta dessa pass under dagtid på vardagar. Därmed blir det svårt att få jobb, familj och fritid att fungera.

I brevet betonas att rekryteringen av brandmän under flera år har varit en knäckfråga.

– Det stämmer. Det har varit ett problem i många år och det är det också på många andra ställen runt om i landet, säger räddningschefen Stefan Karlsson.

Karlsson berättar att han haft ett möte med brandmännen i Fredriksberg.

– Att det var problem visste vi, men inte att det så allvarligt som det är. Alla har jobb och några får dra ett tungt lass. Vi ska ha tolv ordinarie brandmän och målet är att också ha fyra reserver, men där är vi inte i dag, konstaterar Karlsson.

Peter Halvarsson är en av deltidsbrandmännen i Fredriksberg. Han betonar att det öppna brevet inte är något uppror mot kommunen som arbetsgivare, men att man måste börja någonstans för att problemen ska tas på allvar.

– Vi har en massa förslag, men man lyssnar inte. Vi måste börja göra något åt det här annars kommer vi att ha jätteproblem om fem–tio år, säger Peter

Den 3 februari har räddningsnämnden möte och då ska bland annat problemen i Fredriksberg diskuteras.

– Jag kommer då att lämna in en tjänsteskrivelse med förslag på hur vi ska lösa det här. Kåren i Fredriksberg måste vara kvar, fastslår Stefan Karlsson.

Om inte problemen blir lösta kommer alla elva i Fredriksbergskåren, enligt det öppna brevet, att den sista mars lämna in sin avskedsansökan.

– Vi hoppas att man lyssnar på oss nu, tillägger Peter Halvarsson.