Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkeshögskoleutbildningar i Säter

/

Annons

För två och ett halvt år sedan startade en ny eftergymnasial studieform i Sverige kallad yrkeshögskola. Utbildningarna bedrivs över hela landet och har snabbt blivit populära eftersom deras koppling till arbetslivet är starkare än i någon annan utbildningsform som bygger på examen från gymnasiet. Dessa utbildningar finns givetvis även i Dalarna och i Säter drivs en utbildning som tydligt svarar mot en stor efterfrågan från arbetslivet och som är anpassade till arbetsmarknadens kompetensbehov. Den leder till utbildningar som skötare/undersköterska med specialistkompetens inom psykiatri.

Sju av tio studerande på yrkeshögskoleutbildningar får jobb eller startar eget företag redan innan de avslutat sin utbildning eller inom högst en månad därefter och drygt åtta av tio klarade detta inom sex månader. Det är ett mycket bra matchningsresultat som åstadkommits tack vare det lokala och regionala näringslivets och arbetslivets starka engagemang i och för utbildningarna. Ansvaret för den träffsäkra matchningen mellan utbildning och arbetsliv delas av staten och näringslivet i yrkeshögskoleutbildningar.

Kommuner, landsting, Svenskt Näringsliv, Företagarnas, Teknikföretagen, Almega och andra organisationer på arbetsmarknaden har i olika undersökningar under senare tid belyst växande problem med matchning och svårigheter att kunna rekrytera personal med rätt kompetens och rätt utbildning. Efterfrågan av personal med kvalificerat yrkeskunnande är nu mycket stor och i det skedet bör utbildningssamhället stå på tå och vara mycket lyhört för arbetslivets behov. Om inte det sker riskeras tillväxttakten avta och konkurrenskraften att försvagas. Yrkeshögskolans utbildningar är alla skräddarsydda utifrån arbetslivets behov. De initieras av arbetslivet som också påverkar kursinnehåll och urval av studerande. Det är också arbetslivet som ger oss information om vilka utbildningar som bör fasas ut liksom vilka som bör tillkomma. Utan deras medverkan och engagemang vid utformning och prioritering av vilka yrkeshögskoleutbildningar som just nu behövs skulle utbildningarna inte kunna hålla den höga kvalitet som idag uppnås.

Pia Enochsson

är generaldirektör i myndigheten för yrkeshögskolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons