Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Virve Ivarsson: Nu måste vi prata om sexualbrott tills vi ser en förbättring #intestraffritt

Annons
Från och med onsdagen den 20/12 och två veckor framåt kommer vi att publicera en debattext om dagen på DT debatt om hur vi får utredningarna av sexualbrott att fungera bättre, skriver Virve Ivarsson, debattredaktör på DT.

"Det är i stort sett legalt riskfritt att våldta någon. Det vanligaste grova brott som kvinnor utsätts för är i realiteten straffbefriat".

Dessa två meningar läser jag i en text som Isobel Hadley-Kamptz, författare och skribent för bland annat för DT, skrivit för Expressen Kultur apropå den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Fittja där samtliga gärningsmän i veckan friades efter en kraftigt ifrågasatt utredning.

När jag läser orden hajar jag till, får plötsliga flashbacks till när jag skrev uppsats om sexualbrott i Indien, och funderar ett tag på om det verkligen är Sverige som jag läser om. Sedan tänker jag att det är så viktigt att de där två meningarna inte blir någonting som vi slutar att haja till över.

Isobel Hadley-Kamptz hänvisar till att enligt Nationella trygghetsundersökningen år 2016 så uppger 189 660 personer att de har varit utsatta för allvarliga sexualbrott som motsvarar våldtäkt, sexuellt tvång eller försök till dessa brott, att det samma år polisanmäldes 6 715 våldtäkter och att av dem klarades sedan endast 689 stycken upp så att någon dömdes för brottet.

Hon sammanfattar sedan att om vi tänker oss att siffran 189 660 motsvarar våldtäkter så skedde alltså 188 971, eller 99,6 procent, helt ostraffat och poängterar att man inte riktigt kan jämföra trygghets- och kriminalstatistik på det sättet, men att det ändå ger en obehaglig fingervisning.

På det lokala planet har vi ju i veckan nåtts av nyheten att utredningen läggs ned gällande den våldtäkt som Patrik Liljeglöd, Vänsterpartiets distriktsordförande i Dalarna, anmält sig ha blivit utsatt för.

LÄS MER: Efter misstänkta våldtäkten mot falupolitikern Patrik Liljeglöd – nu läggs utredningen ner: "Ett massivt tungt besked"

Och det är såklart viktigt att principen om att man är oskyldig tills motsatsen bevisas upprätthålls. Men det är också viktigt att vi inte vänjer oss vid och accepterar en verklighet där det är rättsligt riskfritt att våldta någon, och vi är väldigt många som är överens om att så inte borde vara fallet.

Efter att ha läst texten funderar jag på vad man skulle kunna göra för att försöka motverka en sådan utveckling – och där föds en idé.

Från och med onsdagen den 20/12 och i två veckor framåt så kommer vi på DT:s debattsida att publicera en debattartikel om dagen som talar om hur utredningen av sexualbrott kan förbättras.

Vi bjuder härmed in riksdagens samtliga partier samt jurister, poliser, kvinnojourer, drabbade och andra med expertkompetens i ämnet att delta i diskussionen.

Förhoppningen är så klart att de olika debattartiklarna ska göra oss alla lite klokare på hur vi kan förbättra utredningen av sexualbrott, men också att alla läsare ska få en klarare bild av vad de olika politiska partierna gör för att utredningen av sexualbrott ska förbättras.

Egentligen behöver vi ju prata om utredning av sexualbrott tills vi ser en förbättring i antalet brott som klaras upp. Hur mycket klokare vi kan bli på dessa fjorton dagar och av dessa fjorton debattartiklar går så klart inte att säga.

Men med denna satsning hoppas vi i alla fall markera att någonting är verkligt på tok om det i ett samhälle i princip är rättsligt riskfritt att våldta någon – och att vi behöver lägga ordentligt med energi på att prata om hur vi kan få utredningarna av sexualbrott att fungera bättre.

Varmt välkommen att skicka ditt bidrag till debatt@dt.se ! Och använd gärna hashtaggen #intestraffritt om du skriver om satsningen i sociala medier.

Virve Ivarsson, debattredaktör, DT

LÄS MER: Första texten i satsningen #intestraffritt: DEBATT: Nätverket #utanskyddsnät: Fittja-domen visar att samhället dryper av okunskap och fördomar vad gäller drogberoende kvinnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons